onsdag 11 januari 2012

Våra poliser


Power tends to corrupt...
- John Dalberg-Acton
Jag tänkte att då jag ser en hel del artiklar om hur poliser gör olika galenskaper, missar och vidrigheter så skulle det vara bra att kunna referera till samtliga tveksamma aktiviteter de gör, och hur ineffektiva de är på att göra sitt bra jobb. Därför kommer det här inlägget, där jag tänker lägga upp länkar till dessa artiklar. Inlägget kommer troligtvis att förändras med tiden, om jag fortsätter att samla ihop historier. I nuläget kommer jag inte ha någon speciell struktur, förutom att nya länkar (i den ordningen jag hittar dem) hamnar högst upp på listan. Här i början tar jag upp lite övergripande material som sammanfattningarna från Aftonbladets granskning av polisen samt min och Niclas podcast om den svenska polisen.

Slutdokument #1: Svikna av polisen
Slutdokument #2: Polisen jagar statistik - skurkar kommer undan
Ankdammen - Den statliga polisen

13 februari 2012:
Polisen: Vill inget se, vill inget höra
När forskaren, systemvetaren och polisen Stefan Holgersson granskar polisen och hittar problem, smutskastar polisledningen honom, försöker hindra att hans forskning går ut till blivande poliser och ljuger om att han inte både kan vara polis och forska samtidigt.

Tidigare upplagt:
Polisen löste bara 1 av 98 villainbrott
En helg, 98 villainbrott – men bara ett enda klarades upp. DN har granskat vad som hände med polisens utredningar tio månader senare.
Förra året anmäldes rekordmånga bostadsinbrott. På ett år har antalet ärenden ökat med 12,3 procent till 22 214 stycken. Majoriteten av inbrotten gäller villor och radhus.  Dagens Nyheter har slumpmässigt valt ut en helg förra hösten – den 29 och 30 oktober – och följt polisutredningarna av samtliga villa­inbrott som anmäldes de aktuella datumen. Resultatet visar att försvinnande få fall klarades upp.
Polis sköt familjehund
Efter ett larm om inbrott fick en polishund upp ett spår som ledde genom en villaträdgård. Familjen som bor i villan lät sin hund gå lös i trädgården och när polisens patrull kom dit råkade hundarna i bråk.  Polisens hundförare sköt då familjens hund i huvudet. Hunden fick senare avlivas på djursjukhus.
Polisen uppger att familjehunden ska ha gått till attack mot hundföraren, något som tillbakavisas av familjen. 
– Hunden var snäll och har aldrig gjort utfall tidigare. Dessutom såg min sambo händelsen. Hon har berättat att polisen hade backat tillbaka och stod tre till fem meter från vår hund när han sköt.
Polisens utredare: Vi hetsas att lägga nerAllt tyder på att polisanmälningar avskrivs mer lättvindigt. Trots att det finns spaningsuppslag inleds aldrig någon förundersökning.
– Att utredningar läggs ner beror på att åklagarna är så hårt pressade. Det skriver av fler ärenden. Och det har blivit en kedjereaktion. Polisen har också blivit tuffare. Och de som är utredningsledare har fått sina tjänster utan att de har erfarenhet av utredningar. Det är för dålig kvalitet på polisens förundersökningsledare helt enkelt. De skickar i väg ärenden till åklagare som är undermåliga, bara för att få pinnar i statistiken. Tror du att det leder till åtal? Nej!

Tolv timmar efter hoten: Utredningen är nedlagd
– Men de var inte intresserade av att ta fast ungdomarna, även om de fanns kvar i området. Vi erbjöd polisen att följa med och peka ut dem, men de ville inte. Det är egentligen det jag är mest kritisk till, säger Hans. 
En polisanmälan om olaga hot uppfördes, och paret lämnade ett så noggrant signalement som de kunde.
Dagen efter, mindre än 12 timmar senare, fick de beskedet att utredningen lagts ner.
Polismyndigheten immun mot kritikDe senaste veckorna har vi överrösts av information och kommentarer från poliser som följer bloggen. Många av dem är kritiska till hur polismyndigheten fungerar i dag.
Mer: Råkar illa ut för kritik, "Om man kritiserar polisen är man rökt",
30 har dött i polisingripanden
Minst 30 personer har dött i samband med ingripanden från polis, väktare och vårdpersonal, de senaste 25 åren. Det visar en ny rapport från polishögskolan.
Kommentar: Flashback

Polisen till fots bara en procent av tiden - Expressen-TV
Svensk polis ägnar endast en procent av sin tid åt att fotpatrullera [som är mest effektivt för att minska brott]. En stor del av tiden går åt till transport mellan olika platser eller spenderas inne på polisstationen. Det visar en ny rapport, som Rikspolisstyrelsen inte ville publicera.
Mer:
Om rapporten, rapporten, sammanfattning av rapporten
Blev tvingad att leta upp sin våldtäktsman själv

På måndagen anmälde hon övergreppet hos polisen i Båstad. När ärendet samma dag nådde familjevåldsenheten i Helsingborg la de ner det samma dag utan att vidta några åtgärder. 
– De hade inte lyft luren och ringt ett enda vittne. ...
Lina hade lämnat flera uppgifter för att hjälpa polisen att identifiera mannen. Men när de inte gjorde något satte Karl Andersson själv igång och letade efter den man som gett sig på hans dotter.
Därför jagas ”Svensson” – men inte bovarna
Har du någon gång blivit stoppad av polisen för någon mindre förseelse och ställt frågan:
– Har ni inget bättre för er?
Svaret är att många poliser verkar hålla med. De vill hellre jaga grova brottslingar men tvingas ”trakassera Svensson” för att nå uppsatta mål.
Varje polis ska enligt målen utfärda ett visst antal ordningsböter, så kallade o-botar. Den som halkar efter kan få skarpa påminnelser om att snabbt ordna till det.
– Då får man åka ut och plocka några taxichaufförer som kör över heldragen linje. Det kanske är klockan fyra på morgonen och inte en bil i sikte. Visserligen gör han ett fel men man hade kunnat tänka att vad har det för betydelse. Han har kanske kört hela kvällen och fått 1500 spänn. Och så kommer jag och ger honom en bot på 1500. Jag mår dåligt när jag gör det, säger en polis i Stockholm.

Polisen: Var tredje gång blåser vi oss själva
Det pågår en desperat jakt på pinnar, statistik, inom svenskt polisväsende. Många poliser har nu hört av sig och berättat om hur de fuskar för att nå Rikspolisstyrelsen och polismyndigheternas egna mål.
– Man måste göra det för att få ägna sig åt det som är viktigt, säger Fredrik, 29, som jobbar inom Stockholmspolisen.
Han berättar att han, och flera kollegor, i bland blåser i sina egna alkoholutandningsinstrument för att nå målen. Den som inte presterar tillräckligt många ”blås” blir inkallad till chefen, eller blir påmind i allmänna mejl som skickas ut till alla poliser i distriktet.

Pekade ut gärningsman – utredningen lades ner
Sebastian, 20, fick sin näsa knäckt och en spricka i pannbenet. Trots att polisen stod bredvid och han själv identifierade gärningsmännen lades ärendet ner. Och han är långt ifrån ensam.

Pinnjakten - Jakten på statistik.
Varje år sätter Rikspolisstyrelsen upp ett antal mål som sedan fördelas på landets 21 polismyndigheter, och därefter ner på distriktsnivå. Målen gäller exempelvis hur många anmälningar om narkotikabrott och ordningsbotar som ska skrivas, hur många alkoholutandningsprov som ska göras och hur många fall av tillgreppsbrott som ska lämnas till åklagare.
Sofia, som arbetar i Stockholm city, berättar att planerade insatser ofta får ställas in till förmån för pinnjakt.
– I mitt område har vi till exempel stora problem med fickstölder. Det är också vad allmänheten ofta vill att vi ska jobba mot och stoppa. Men det kan vi inte jobba med för att Rikspolisstyrelsens mål ska uppfyllas. Det är oerhört frustrerande, säger hon.
Teori: Bureaucracy av Ludvig von Mises

Uppblåsta siffror för uppklarade brott

När polisen har klarat upp ett brott – då tror man att en gärningsman har åkt fast. Men så enkelt är det inte. Inte i Brottsförebyggande rådets (BRÅ:s) värld i alla fall.
Kommentar: Ankdammen - Den statliga polisen (om fenomenet)

Polis misstänks ha lurat senil kvinna | DN
En polis i länet är misstänkt för det ovanliga och allvarliga brottet grovt ocker. Han ska tillsammans med hustrun ha förmått en senil 80-årig kvinna att skriva över sin gård på polismannens hustru.
Läkare bedömer att hon inte visste vad hon skrev på. Den 80-åriga kvinnan var så senil, så hon hade god man då hon gav bort gården till polisens fru och är numera satt under förvaltare.

Polis åtalas misstänkt för ofredande på hockeymatch
Under elitseriederbyt mellan AIK och Djurgården 2010 ska en 50-årig polis ha daskat en kvinna flera gånger i rumpan och kallat henne ”lilla gumman”. Nu åtalas han.
Åklagaren grundar åtalet på flera vittnen som styrker kvinnans berättelse. Polismannen förnekar brott.
Kommentar: TT fann det fetstilta oviktigt att ha med i sin beskrivning av händelsen.

Krögare JO-anmäler arresten
En av de misstänkta i kroghärvan JO-anmäler nu polisarresten och häktet. Han beskriver att han satt inspärrad i häktet i 55 dygn utan dagsljus [och bara en timmas motion om dagen]. – Är det förenligt med svensk lag? frågar sig mannen.
Den stora kroghärvan som rullades upp i Sundsvall i våras är ännu inte avgjord. De misstänkta krögarna släpptes abrupt efter flera månader i häkte eftersom bevisningen inte höll.

Jämförde polis med Kling och Klang • Bröts ner på marken och fängslades
När Theresa Bystedt jämförde polismannen med Kling och Klang small det. Han bröt omkull henne på marken och hon fick tillbringa natten i en cell.
– Jag har aldrig i mitt liv känt mig så kränkt och varit så rädd, säger hon.
Inne på polisstationen blev det ännu värre.
– När jag vägrade att klä av mig tryckte tre poliser upp mig mot en vägg och slet av mig kläderna. Och sedan låste de in mig i en cell. När Theresa frågade vilka rättigheter hon hade ska en ­polis ha påstått att hon inte hade några.
– När jag ville ringa min sambo och berätta vad som hänt blev jag tillsagd att hålla käften och sova. När hon skulle släppas på morgonen fick Theresa frågan om hon ville skriva på ett bötesföreläggande, vilket innebär att hon skulle erkänna våld mot tjänsteman.
– Och polismannen krävde skadestånd på 12 500 kronor för kränkningen och för sina skador. Själv var Theresa blålila runt handlederna efter polisernas grepp, hon hade flera blå- och rivmärken och läppen var spräckt. Men något intresse av att dokumentera hennes skador fanns enligt henne inte.
Kommentar: "Jag har stort förtroende för poliser och har en stark känsla att denna "profil" inte agerat som man ska göra i alla situationer med polis dvs. lyssna och lyda." (Från Dagbladets kommentarsfält.) | C 2 3 - Bloggen

Kvinna har JO-anmält polisens agerande
Det var i augusti 2010 som kvinnan och några väninnor till henne var i en allmän park i Sundsvall. I sin anmälan till JO skriver kvinnan att två poliser kom fram till dem.
– De ber oss att visa legitimation. Här vill jag påpeka att det är det första de säger till oss, inledningsfrasen.
Kvinnan tar då en diskussion med poliserna. ... Polisen beslutade att omhänderta kvinnan och hon fick följa med till polishuset. Anledningen var att hon störde den allmänna ordningen.
– Jag fattar inte alls att polismannen fattade beslutet att ta mig från platsen, från mina ­väninnor, frihetsberöva mig. Jag frågade därför polismannen om jag störde den allmänna ordningen. Till svar fick jag att jag inte gjorde det, men att jag kommer att göra det om jag inte följer med.

Polisen klarar upp färre brott trots nya miljarder
Regeringens miljardregn över rättsväsendet har fortfarande inte lett till att polisen löser fler av de anmälda brotten. Inte ens 3 av 100 stölder och inbrott klaras upp, visar ny statistik som DN har tagit del av.
De senaste åren har polisen genomfört en av de största personalrekryteringarna i modern tid. Anslagen i statsbudgeten ökade med över 25 procent mellan 2006 och 2011. Ändå har andelen uppklarade brott under perioden stått och stampat på samma låga nivå. Förra året klarade rättsväsendet upp 16 procent av de anmälda brotten, vilket till och med är en minskning med en procentenhet jämfört med år 2010.
Kommentarer: Flashback
Åskådare: "Polis förnedrade mig"
Det är vanligt förekommande att polisen får ta emot anmälningar efter den här typen av ingripanden. Någonting som polisinspektör Kjell Lindgren vid polisens pressgrupp ställer sig frågande till.
– Jag har väldigt svårt att tänka mig hur oskyldiga ska kunna drabbas av den här typen av ingripanden. Det är väl ingen normalt funtad person som befinner sig i närheten av den här typen av grupper. Man ser ju vad det är för situation och sedan undviker man den, säger Kjell Lindgren till Nyheter24.
Nyheter24 har talat med en man i 35-årsåldern som vid ett tidigare tillfälle omhändertagits under ett av polisens massgripanden.
Varför gick du inte bara därifrån?
– Först var jag nyfiken men efter ett tag känner jag att vill ta mig därifrån. Men när jag försöker gå blir jag vänligt men bestämt stoppad av två storvuxna polismän.
Försökte du tala förklara att du inte hade någonting med demonstranterna att göra?
–De ville inte lyssna, de sade bara att deras befäl uppgivit att jag betett mig olämpligt och hotfullt på allmän plats. Men uppenbarligen var det mitt filmande som irriterat dem.
Vad kändes värst med händelsen?
– Att polisen inte lyssnade på mig och kunde se att jag vek av från de verkliga demonstranterna och risken för att jag ska ha hamnat i någon form av register där jag buntas ihop med någon extremgrupp vars värderingar jag inte har någonting med att göra.

Polis sparkade sin fru i magen
Polisinspektören sparkade sin fru i magen och örfilade henne så hårt att hon spräckte trumhinnan. Sen hotade han att döda henne. Nu åtalas han för misshandel, olaga hot och urkundsförfalskning.
Polismannen åtalas också för ett fall av misshandel som ska ha inträffat mellan december 2004 och januari 2005. Han erkänner att han misshandlat sin fru.
– Han medger viss misshandel, säger Kay Engfeldt.

Kvinnlig polis dömd för häleri | Dagens juridik
Frestelsen blev för stor. En 43-årig polis från Nacka stal och pantsatte guldsmycken från sin granne när hon satt kattvakt. Nu döms hon till villkorlig dom för häleri.
Hon kommer troligen också att avskedas från sitt jobb som polis, enligt personalansvarsnämnden.

Polis dömd för sexköpsförsök
En 48-årig polisinspektör döms mot sitt nekande till 50 dagsböter för försök till köp av sexuell tjänst på porrklubben Privé i Stockholm – men behåller jobbet.
Däremot faller åtalet om olaga hot alternativt ofredande, endast ett av vittnena har sett polisen bära tjänstevapen. Polisens hotfulla uttalanden var enligt tingsrätten mer ett uttryck för missnöje. Skadeståndskravet på 10 000 kronor från en av stripteasedansöserna ogillas.

Polis döms till fängelse för våldtäkt av 16-åring
Polismannen hjälpte 16-åringen att rymma från ett behandlingshem. Nu döms han till ett års fängelse av Solna tingsrätt för att ha våldtagit flickan.
– Uppseendeväckande att en polisman hjälper en minderårig att avbryta behandling, ger henne hjälp att köpa narkotika och utnyttjar henne sexuellt, säger åklagaren Kay Engfeldt.
Förutom våldtäkt dömdes polismannen för narkotikabrott, vapenbrott och köp av sexuell handling av barn. Straffet är ett års fängelse samt ett skadestånd på totalt 60 000 kronor till flickan.
Kommentar: Skadeståndssumman är sjukt låg i jämförelse med hur lång tid polismannen sätts i fängelse. Istället för att rulla tummarna kunde han satts i tvångsarbete och kunnat betala en högre summa.
Polis lämnade ut hemlig information
En polisman i Stockholm döms till villkorlig dom för brott mot tystnadsplikten, dataintrång och ringa narkotikabrott, skriver Metro. Mannen misstänktes ha bytt hemlig information mot narkotikaklassade preparat, men åklagaren kunde inte styrka att det rörde sig om mutbrott. Den man som sålde narkotikan och fick sekretessbelagda uppgifter döms också. Polismannen har valt att sluta sin anställning.

Polischefen smygfilmade avklädda kolleger
En polischef i Stockholmsområdet har avslöjats med att tjuvkika på sina kvinnliga kollegor. Expressen kan i dag berätta att han nyligen avslöjats med att ha installerat spionutrustning i sina kvinnliga kollegers omklädningsrum. Enligt misstankarna kan smygfilmningen ha pågått i flera år.

Polis åtalas för våldtäkt mot kollega | Nyheter24 | DN
Det var natten mellan 14 och 15 juli förra året som ett gäng poliser i Göteborg var ute och festade tillsammans. När krogarna stängde gick alla hem till den kvinnliga polisen. Enligt kvinnans berättelse hade hon redan somnat, då 26-åringen som ensam dröjt sig kvar tvingade henne till sex. Enligt 26-åringen var hon själv med på det, och varken särskilt trött eller berusad.
Men en man som var med på efterfesten vittnar för åklagaren att kvinnan låg och sov då han gick. En kvinna som var med vittnar i målet att kvinnan var "mycket trött" vid tidpunkten.
Kommentar: "Ingen är perfekt. Poliser gör också misstag ibland!" - lördag 14/1 av Polismannen på Nyheter24:s hemsida

Gränspolisen: Stanna i Sverige i utbyte mot sex | SR
Gränspolisen försökte utpressa utvisningshotad kvinna. Men samtalet spelades in.
Mannen är sedan tidigare misstänkt för samma brott mot en annan utvisningshotad kvinna. Han har också sedan tidigare gjort sig skyldig till narkotikabrott och rattfylleri.
Uppföljning: Polisen sparkas

Polis slog gripen man - avskedas | Nyheter24
En 48-årig Stockholmspolis får sparken sedan Svea hovrätt dömt honom för att ha slagit en gripen och handbojad man.
Polismannen, som friades i tingsrätten, döms nu till villkorlig dom och dagsböter för misshandel och dataintrång. Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd har uppgivit att polismannen kommer att avskedas om han döms för misshandeln. Han är tidigare dömd för förolämpning, misshandel och egenmäktigt förfarande.
Kommentar: Hittills hade de visst inte sett tillräckligt många fel på människan.

Polis pepparsprejade epileptiker
Polisen misstog Jockes epilepsianfall för fylla och inom tre minuter låg han handfängslad på marken med ögonen fulla av pepparsprej.
Bakgrunden till gripandet var att Jocke var på en första dejt. När han fick anfallet blev kvinnan rädd och ringde polisen och sa att en okänd man höll på att ta sig in i lägenheten. Trots att polisen har utbildning att upptäcka när en förvirrad man är epileptiker, struntade de i att kolla upp Jockes tillstånd. I stället gick poliserna till attack och pepparsprejade en försvarslös Jocke, som var helt borta, för att sedan sätta handfängsel på honom.

JK-kritik för avklädning av flicka | Nyheter 24
En 16-årig flicka tvingades klä av sig naken för kroppsbesiktning och lämna urinprov i ett rum där flera personer kunde se henne. Nu riktar Justitiekanslern kritik mot Lundapolisen.
Flickan själv angav i sin anmälan att hon kände sig kränkt av det inträffade. Hennes lämnade urinprov innehöll inga spår av narkotikaanvändning.
Justitiekanslern är på flera punkter kritisk till hur flickan behandlats.

Polis åtalad för misshandel i arresten | Nyheter 24En polisman från Eskilstuna åtalas för att ha misshandlat en gripen person i polishuset i Nyköping. Han ska bland annat ha dunkat den gripnes huvud mot en bänk och en vägg.
Polis misshandlade fyllo - nu kan han få sparken
En kund på bensinmacken i Hägersten, söder om Stockholm, var inte på något sätt våldsam. Men när en polisman misstänksamt frågade om han kört till macken i bil vägrade han svara. Då brast det för polisen som gick till attack med knuffar och knytnävsslag, skriver tidningen Metro. Liggande på golvet i sitt eget blod fick han ännu ett hårt knytnävsslag i ansiktet.
Vanligen får man fängelse för den här typen av misshandel, men domstolen tar med i beräkningen att polisen också förlorar jobbet, enligt en bedömning i polisens personalansvarsnämnd. Helt säkert är det dock inte.
Kommentar: Får alla andra som misshandlar andra då behålla sina jobb?

Polis bröt ung kvinnas arm - frias
19-årig kvinna misstänktes ha lånat ut sitt SL-kort vid tunnelbanespärrarna. Hon drogs in i ett insynsskyddat utrymme och kom ut med en bruten arm. Nu frias polisen.
19-åringens "berättelse stöder i allt väsentligt åklagarens talan. När det gäller frågan om hur NN skadat armen ger rättsläkaren också stöd åt hennes berättelse", skriver tingsrätten i sin dom. Ändå frias polismannen för misshandel eftersom det inte bortom rimligt tvivel anses vara styrkt att polismannen använt övervåld.

21-åring dog efter Karlstadspolisens gripande (Mer, mer)
En 21-årig student i Karlstad avled på onsdagskvällen. Detta sedan han tryckts ner på mage av polisen i samband med ett gripande. Bara 30 minuter efter polisens gripande stannade 21-åringens hjärta.
När polisen anlände var de tvungna att tvinga ner honom på marken genom att sätta ett knä i ryggen på honom. Sedan lades mannen, med handfängsel, på mage i polisbussens bakre utrymme. Ambulanspersonal på plats varnade polisen för att ha mannen liggande på mage, med tanke på att andningsvägarna måste hållas fria.
Filmade polisen – fick käken ur led (DN | Nyheter24)
Den 29-årige mannen filmade när polisen grep en grupp stökiga ungdomar. Men blev då själv brutalt gripen av en polisman – så käken gick ur led. Nu är polismannen åtalad för misshandel.
Kommentarer: Flashback (Tråd, Gärningsmannen)
Uppdatering: Polis friad efter åtal om misshandel: "Rätten skriver att det inte kan bevisas att polisen utfört övergreppet."

Polisen letade efter Engla – med spåtanter
I förundersökningen finns information om hur polisen kontaktats av ett "professionellt medium" som uppger att hon fått en "väldigt stark känsla av att flickan (Engla, reds anm) skall finnas i närheten" av Horndal utanför Uppsala som hon nyss passerat med sin bil. Trots att polisen tidigare struntat i många tips väljer man att ta det här på allvar.
Kommentar: Hexmaster
Polisen tog råd från en sierska | GP
Värmlandspolisen följde vägledning från en sierska i sitt utredningsarbete. En försvunnen man skulle finnas intill ett blått hus med vita fönster, enligt hennes vision. Därför inventerade polisen förgäves blåa stugor i ett stort område.
Kommentar: Patrik Lindefors | Hexmaster
Uppföljning: Polischef försvarar sierskan | Sierskan: Jag hjälper ofta polisen

Ett dygn av brott – så få fall löser polisen
Ett dygn, 848 anmälda brott – men endast en bråkdel av anmälningarna leder till något straff.
Kommentar: Niclas Wennerdal (I, II)

Man sköts ihjäl - polisen dröjde i över en timme
Ledningscentralen tyckte först inte att ärendet var tillräckligt allvarligt, visar DN:s granskning.
Förra tisdagen inledde Söderortspolisen en mordutredning efter att en man skjutits ihjäl vid Kinnaredsgränd i Stockholmsförtorten Östberga. För medier berättade polisen att larmet kom in klockan 6.59 och att personen hade hunnit avlida när de kom dit. Dagens Nyheter kan i dag avslöja att polisen inte berättade hela sanningen.
Kommentar: Niclas Wennerdal (I, II)

Offren larmar – men ingen kommer
Dagens Nyheter har tagit del av internt material från polisens eget system för händelsehantering. Under första halvåret i år struntade polisen i 6.427 larm – på grund av att de inte hade tillräckligt med personal. Här ingår endast fall där polisen bedömt att de borde ha ryckt ut – men inte haft tid.
Detta sker samtidigt som svensk polis har genomfört en av de största rekryteringarna i modern tid. Förra året anställde organisationen sin 20.000:e polis. Mellan 2006 och 2010 fick polisen 3,4 miljarder kronor mer i anslag i statsbudgeten och antalet anställda poliser ökade med 16 procent.
Kommentar: Niclas Wennerdal (I, II)

Ex-polischefen åkte fast - igen
Tommy Lindström har nu åkt fast tre gånger för fortkörning. Hans personliga rekord är 173 kilometer i timmen på en 110-väg. Men för detta friades han genom att hävda att det skett i ett brådskande tjänsteärende. Han försökte hinna i tid till en narkotikakonferens.
Kommentar: Niklas Wiklander

Polisman dömd — bröt armen på kvinna
Polismannen grep kvinnan på tunnelbanestationen T-centralen i december 2009 och förde henne till en av lokaltrafikbolaget SL:s lokaler. Därinne knuffade han ned henne på en stol, sparkade henne på benet och drog henne i håret. Därefter tryckte han ned kvinnan på golvet och vred upp hennes vänstra arm bakom ryggen så att den gick av.
Polismannen, som förnekar brott, får behålla jobbet.
Kommentar: Niklas Wiklander

Polisen som mitt i tunnelbanan står
Så på behörigt avstånd (för att inte störa poliserna i deras arbete) tog jag jag tre snabba bilder med min kamera. Poliserna undrar vad fan jag håller på med och jag förklarar att jag inte fotograferar de båda ungdomarna utan bara de två poliserna. Jag frågar om de är poliser men de svarar avböjande och istället undrar den första polisen varför jag tar foton och jag förklarar att jag skriver om kollektivtrafik och kontrollsystem. Då bryter helvetet lös.
Den andra polisen tar upp en kameramobil och fotar mig. Sedan tar den den andra polisen och rycker kameramobilen ur handen på mig medan polis nummer två trycker in mig i det hörn där de både tonåringarna tidigare stått inklämda. Den första polisen är väldigt hetsig och rycker i mina kläder. Han säger till mig att ta fram legitimation och jag undrar om jag är misstänkt för något brott. De förklarar att det är olagligt att fota här och jag förklarar att "det är det visst inte" och tar fram min legitimation.
Uppföljning: Poliserna frias i domstol
Det får räcka för stunden, lägger upp fler senare. Vet du någon länk så tipsa gärna!

1 kommentar: