lördag 10 september 2011

Köp alkoholen utomlands!

För ett litet tag sedan beställde jag lite vin och sprit ifrån Tyskland, från tegaloB och fraktade det hem till mig med Locadi, utan att betala någon svensk alkoholskatt. Att beställa frakten från ett annat bolaget gör köpet bara lite svårare än att handla från Amazon. Jämfört med att köpa varorna från vårt kära svenska monopol - som inte har alla varor eller undlåter att sälja de i litersflaskor - så blev det, med frakt inkluderat, hälften så billigt. Den enda nackdelen var att det tog väldigt lång tid för varorna att komma fram, nästan fyra veckor. Men för den som inte bryr sig om att vänta är det, som sagt, överlägset systemet.

Detta förfarande kan man väl säga ligger i rättslig limbo för tillfället; beroende på hur man tolkar svensk och EU:s rätt kan man komma fram till olika svar. Såhär beskriver tegaloB läget.
Måste jag betala svenska punktskatter om jag beställer frakt själv?
Domen i juni 2007, i det så kallade Rosengrensmålet, gjorde det lagligt att som privatperson köpa alkohol via nätet från ett annat EU land. Skatteverket har ingen invändning mot att du som privatperson handlar alkohol på nätet, men försöker tolka domen som att svenska skatter trots allt skall betalas i Sverige, detta trots EG direktivet om att dubbelbeskattning är förbjudet inom EU. Det innebär att Skatteverkets vilja att privatpersoner skall betala dubbel skatt strider mot fördraget om den inre marknaden och därmed uppstår handelshinder. Det är ej heller möjligt för privatpersoner att få tillbaka tyska alkoholskatter. Därför uppstår det ett tillstånd av dubbelbeskattning vilket enligt gällande EU-lagstiftning inte får ske. Enligt vår mening är det därmed klarlagt att du som privatperson har rätt att inhandla dina alkoholhaltiga drycker i vår webbutik med leverans fritt vårt lager i Tyskland utan att erlägga svensk punktskatt. Du ombesörjer sedan själv hemtransporten genom egen upphämtning eller av dig anlitat transportombud. Du har sedan enligt vår mening inte laglig skyldighet att även erlägga alkoholskatt i Sverige. Alltså dubbelbeskattning. Anser du dig själv vilja betala dubbel alkoholskatt är det ditt eget beslut och måste anmälas till Skatteverket av dig själv då vi inte rapporterar ditt inköp hos oss till någon myndighet.

EU skattelag:
(Källa: Tullverkets hemsida 2008-01-22) Inom EU sker beskattning enligt principen att skatten ska tas ut i det land där varan konsumeras. För privatpersoners inköp för eget bruk gäller istället regeln att skatten ska betalas i det land där varan köpts. Det betyder att för en kommersiell införsel av alkohol skall den svenska alkoholskatten betalas. En privatperson som köper alkohol för privat bruk betalar alkoholskatten vid inköpstillfället i det land personen handlar. Svenska alkohollagen: Den 1 juli 2008 infördes vissa anpassningar av alkohollagen (1994:1738) till EG-rätten. Ändringarna innebär bl. a. att spritdrycker, vin och starköl får föras in till Sverige från ett annat EG-land av en enskild person som har fyllt 20 år, genom yrkesmässig befordran eller annan oberoende mellanhand om dryckerna är avsedda för den enskildes eller dennes familjs personliga bruk.
I det här läget skulle vi som vill köpa billig sprit gå samman i en liten försäkring, så att ifall någon blir stoppad så tas fallet upp till en domstol, varpå det blir klart ifall det här är helt lagligt eller inte. Tills dess verkar det rätt så säkert att köpa sin vin och sprit utomlands.

Och medan vi ändå är inne på ämnet, kan jag tipsa om

Det finns ett flertal firmor som man kan köpa sin alkohol ifrån. Vingrossen verkar vara ett företag som många vänder sig till, annars känner jag inte till så många företag i branschen. Om någon känner till en lista på andra bolag länka gärna!

EDIT: Kom på att jag borde länka till Flashbacks stora tråd om att köpa billig alkohol via nätet. Om man vill se andras omdömen av de butiker som finns är det nog bäst att kolla lite längre fram i tråden.

EDIT 2: Jag blev glad över att se att det här inlägget genererat lite trafik till sidan, men blev snart besviken då det verkar troligt att det är folket från Skatteverket som tittar in. Nåja. Om det kommer några skattmasar in på sidan idag så tycker jag att ni istället borde läsa det libertarianska argumentet att skatt är stöld samt svar på vanliga motargument och så kan ni alltid författa egna motargument?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar