tisdag 8 november 2011

Är de anarkokapitalistiska idéerna välkända i Sverige?

Kortfattat: nej.

Men, kan det vara så att flertalet i Sverige stött på våra idéer? Efter att jag fått höra att det varit några från Expressen som var inne och besökte Anarkokapitalism.se, tänkte jag kolla ifall de eller de andra stora tidningarna skrivit om ideologin. Det är väl inte det bästa testet på ifall vår rörelse är känd, men det säger väl något?

Så, hur ofta har de största dagstidningarna i Sverige nämnt "anarkokapitalism"?Svenska Dagbladet:
Aftonbladet:
Expressen:
Dagens Nyheter:
Dagens industri:
Sydsvenskan:
Två gånger
En gång
Inte en enda gång
Inte en enda gång
Inte en enda gång
Inte en enda gång

Nåja, det var väl inte mer än förväntat. Men, vad skriver de då om oss? Aftonbladets artikel nämner anarkokapitalismen bara i förbigående i en diskussion om den dåliga kulturen på Flashback:
Vem som helst kan gå in på Flashback forum och frossa i ocensurerade trådar om allt mellan drogodling och anarkokapitalism. Teater Galeasen ordnade i går kväll en offentlig läsning av en av alla dessa trådar.
En neutral, progressiv och sanningsenlig rapportering, speciellt i jämförelse med vad man kan läsa på SvD:
Men i Libanon härskar en kapitalism utan några statliga eller kommunala styrmedel, vilken bäst kan ­beskrivas som anarkokapitalism. Det drabbar den kvarvarande klassiska arkitekturen. För några år sedan fanns 1 200 byggnader med en form av K-märkning i Beirut. I dag finns endast 500 kvar.
Libanon, som överlag har en ekonomisk frihet på 60,1 (av 100); den 89:e mest fria ekonomin i världen. Nåja, man tar väl inte så stor vikt på orden i en tidnings kulturavdelning. Nästa artikel, en ledare, var mer lovande:
Det roligaste med nätet är ändå inte de etablerade avsändarna utan alla de excentriska tyckare som med en blygsam budget har kunnat nå ut till hundratusentals läsare. Ett smakprov kan man få på den bångstyriga www.lewrockwell.com, som är en av den amerikanska högerns mest framgångsrika lågbudgetsajter (drygt en kvarts miljon unika besökare i månaden). Tänk att kommentarer till världshändelserna utifrån ett katolskt anarkokapitalistiskt perspektiv kan locka så många - och tänk att sådana kommentatorer finns.
Jag får lov att instämma med Per Ericsson; det är underbart att vem som helst kan lägga upp sina åsikter och världsanalys på nätet för allmän beskådning. Och det tillåter en mer heterogen världsbild bland samhället i stort (vilket jag hoppas leder till att mer excentriska rörelser blir tillåtna).

2 kommentarer:

  1. Med nuvarande utveckling (mer information på nätet och Ron Paul's kampanj) är det inte omöjligt att nästa artikel i vilken anarkokapitalism nämns kommer att vara ett försök att beskriva idéerna, åtminstone kortfattat. Man kan inte vänta sig annat än att detta "försök" kommer att resultera totalt fiasko med grova missuppfattningar om negativa rättigheter och ett utelämnande av den så viktiga icke-aggressions-principen. Låt oss som försvarar frihet därför stå redo att bemöta sådant nonsens i den stund det dyker upp.

    SvaraRadera
  2. Alternativt skulle man ju kunna jobba lite på den svenska wikipedia-sidan för anarkokapitalism.... Trodde jag! sidan fungerar helt klart som en bra introduktion.

    SvaraRadera