måndag 30 juli 2012

Vårt politiska system måste reformeras, anledning #24


Tillväxtverket, denna, för den svenska tillväxten, sedan 2009 oumbärliga myndighet, som har ansvar för att dela ut statliga och EU-bidrag till viktiga industrier, lägger även ut miljoner varje år på att deras tjänstemän och chefer skall ha det så bra som möjligt.

Det handlar om att verket spenderar pengar för att bjuda medarbetarna på finkrogar (Gondolen, Grand Hôtel, restaurang Kungsholmen och Ulla Winbladhs), åka på spa- och skidresort för konferens samt att ha ledarmöten på herrgårdar och slott. Totalt läger de runt tre miljoner kronor om året på interna seminarier, konferenser och fester, enligt DN:s rapportering.

Samtidigt försöker myndighetens chef, Christina Lugnet, övertyga oss om att de hade årets personalfest på Grand Hotel i Stockholm, ett av Sveriges finaste hotel, av ekonomiska skäl - de kunde inte hittat något billigare, menar hon. Festen gick för övrigt på en miljon kronor.

Ifall vi levde i ett rationellt politiskt system borde det här inte ske i en demokrati, men vårt system är dysfunktionellt. Och det är inte en engångsföreteelse heller; det kommer titt som tätt nyheter om kommunpolitikers höga löner, mutor när tjänstemän kontrakterar privata firmor och att statliga tjänstemän lever lyxliv på skattebetalarnas bekostnad. (DN är verkligen en bra tidning som tar upp många av de problem som finns i dagens samhälle!) Det är inte heller något som bara sker nu, just under den här tiden, det här fenomenet är gammalt som gatan. Det kanske vore dags att pröva något annat?

BTW, den japanska serien ovan som visar den klassiskt liberala synen på utsugning, är rätt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar