söndag 5 augusti 2012

Lagen skall alltid vara lika för alla, oavsett lag!


Följande historia lades upp på Polisen Uppsala läns fb-sida:
Måste bara få klaga på den kvinnliga av vad jag förstår polisaspirant som vid 19-19.30 tiden ikväll förstörde en romantisk kväll för två nykära hon 20 år han 23 år som satt på klipporna o myste till en vacker solnedgång, med 1 glas cider o 1 glas vin helt nyktra. Störde ingen, förde inget liv bara satt där och höll om varandra. Du går dit tar cidern o vinet o häller ut det, skriver upp namn o adress. Hur nitisk o otrevlig kan man vara, du kommer ALDRIG att bli en bra polis. En rutinerad polis som kan sitt jobb hade bara påpekat att man inte fick dricka alkohol på offentlig plats där i Öregrund och sen åkt därifrån. Då hade dom genast lagt bort sina få cl alkohol. Det är såna som du som gör att polisen generellt får dåligt rykte och blir illa omtyckt. Jag tycker synd om dina kolllegor.
I skrivande stund har den fått runt 35 700 gillningar och 2 100 kommentarer. Inte helt oväntat skriver många att polisens beteende var oansvarigt, otrevligt och rent negativt, men det finns också en hel del som försvarar polisens agerande med rätt dåliga argument. Tänkte ta upp dem här, som ett exempel på hur tendensen att bara godkänna alla lagar man hör är lagar kan se ut. Det är väldigt många, så jag kollar bara igenom kommentarer #1345-1500 (ungefär). (Jag skriver antalet gillningar för varje inlägg i parentes.)
"Mycket bra polisarbete, lagen är lika för alla, även för stolliga nykära. Ha ha" (1)


"Fråga till alla er som gnäller över att polisen ska lösa värre saker... Om ni nån gång råkar ut för ett ringa brott, tex ficktjuv som tar din telefon, ringa misshandel identitetastöld osv.. Vill ni då hellre att polisen ignorerar er och hoppas på att något värre ska ske?

Det är dom små sakerna som gör skillnad har jag fått lära mig. Hoppas det blir fler poliser som inte backar inflr lagen." (4)


"ni skriver ni var helt nyktra men drack alkohol? Är du nykter nu? Polisen följde lagarna, helt korrekt. Om polisen ignorerat det efter ha sett er så skulle polisen blivit anmäld för tjänstefel." (5)

"Rätt av polisen - om polisen hade ett trevligt bemötande. De får inte bara "ta" alkoholen utan att fråga dock. (Är paret smarta packar det ihop och lovar att dricka ur hemma eller liknande. Korrekt är väl böter? Gäller väl alkis som Svensson? Paret kan ju smussla lite med flaskan... Om poliser börjar blunda för saker de ser i tjänsten är vi ute på farlig väg." (7)

"Buhuuuuuu. Hon gjorde sitt jobb. Bete dig som en vuxen." (7)

"Förstår inte? Varför skall ett par få sitta på klipporna och dricka sin alkohol, när andra får sin alkohol uthälld dagligen för att de dricker på offentlig plats? Att de är kära spelar ändå ingen som helst roll, en lag är en lag. Kan man inte följa den, så får man ta konsekvenserna. Visst kan jag tycka att man inte behöver gå såpass 'hårt' fram, men han gjorde egentligen inget fel." (11)

"Förstår att man blir irriterad och att det inte var särskilt bra gjort av polisen ifråga men lite förståelse kanske vi medborgare kan ha också. Hur lätt hade ni tyckt att det varit att vara nyutexaminerad polis? Vad vet vi om vad hon gått igenom tidigare under dagen? Poliser är människor de också. När ni själva råkar ut för något så är ni jävligt tacksamma att dom finns så sluta klaga så fort ni får en chans om det inte är så att ni själva tänker bli utomordentliga poliser!!" (9)

"Håller med ovanstående kommentar. Lagar är väl till för att följas, och poliser finns till för att se till så det fungerar? Vill paret mysa och dricka kan de väl fan göra det hemma, där det är lagligt. Man kan väl inte göra undantag för lagar? Precis som om polisen skulle låta en misshandlare slippa straff. Bara "nä, men han slogs inte så jättemycket. Bara några örfilar och sparkar i magen. Om vi informerar honom om att det han gör är fel ("för det är deras jobb") så slutar han ju att slå med densamma". Bryter man mot lagen så får man väl ta sitt straff, oavsett hur gullig romans det handlar om." (5)

"Men det ska hälla ut eftersom du gjorde ett fel, står på polisens sida helt här, du måste ju ha koll på dina rättigheter! Innan då talar om att polisen gör fel! Tror dom kan sitt jobb!!!!!"

"lagen ska följas ! annars kan vi ju av skaffalagar !" (3)

"Polisen gjorde bara sitt jobb, Annars skulle ju alla kunna åka till havet och dricka och sedan skyllda på att dom är nykära....Dok kunde polisen kanske ha gjort det på ett bättre sätt en att bara storma in och hälla ut det. Men tycker inte polisen gjort något fel." (1) [Ett vettigt argument faktiskt, han gav en rimlig slutsats ifall polisen slutade följa lagen. Men, vad är felet med att låta folk sitta vid havet och dricka vin?]

"Den kvinnliga polisen är ett föredöme för hela kåren... Äntligen en anställd som tar jobbet på allvar !! En lag är en lag , hur himla nyförälskade folk vore, allmänheten får allt ta å snäppa upp sig å sluta klaga ......" (3)

"Så om det hade två ligister med varsin öl hade det varit annorlunda? Men för att det va två kära så va det något helt annat? RÄTT SKA VARA RÄTT - kär eller inte!
Bra jobbat Polisen!" (9) [Klart som fan att ligisterna borde få sitta där och dricka också.]


"vad fåniga ni är. bara för att den här polisen uppenbarligen inte ville göra fel med tanke på att hon nog var aspirant, så betyder ju inte det att alla poliser är dumma i huvudet och allt dumt ni kallat dom. om man vet att det är olagligt att göra som dom här personerna gjorde, då får man väl ta det?? skäms över ert beteende folk!" (6)

"
Det fina med lagen är att den gäller alla! Även dina jävla curling ungar" (9)

"
Hon gjorde bara sitt jobb, sen att lagen är efterbliven är en annan femma..." (4)
(Det var alldeles för många inlägg, jag orkade inte gå igenom så många. Det här borde vara en representativ bild av vad rättspositivisterna tycker.)

Först och främst kan jag ju påpeka, som andra i tråden gjort, att berättelsen inte nödvändigtvis stämmer. Men jag utgår ifrån att de flesta av kommentarerna ovan skrevs (och gillades) av personer som tänker sig att deras poäng gäller om historien hade varit sann.

Det återkommande temat här verkar vara "lagen skall vara lika för alla". Det är en bra andemening, men det är uppenbart att det enbart kan gälla för bra lagar. Det går nämligen att testa om den här meta-politiken är bra eller inte: pröva att applicera det på ett antal lagar som funnits historiskt och se om det verkar vettigt att ingen skall kunna komma ifrån det.

Ta exempelvis lagen mot ömsesidigt hor (sex mellan två gifta personer, som då inte var gifta med varandra) från 1604 som krävde dödsstraff åtminstone fram till 1718. Karl XII tyckte det var en väldigt viktig lag att upprätthålla, och såg själv till att straffet upprätthölls, trotts att andra medlemmar av rådet (som tjänade som högsta domstol) ville vara mer nådiga. Speciellt ville de vara nådiga mot kvinnorna. Men Karl ville applicera lagen lika mot alla. Var det rätt?

Eller ta en mer modern lag, som förbudet mot homosexualitet. Jag vet inga exempel om hur det drabbat folk i Sverige, men i England begick Alan Turing självmord efter att den engelska staten begick kemisk kastrering av honom, efter att de dömt honom för "indecency". De kunde ha gjort undantag för honom - och det fanns säkert vissa som ville göra det, då Turing åstadkommit en jäkla massa bra saker - men, skulle det ha varit bra enligt regeln föreslagen ovan? Nej, för det hade varit att låta vissa inte straffas lika hårt som alla andra av lagen!

Eller ta ett modernt exempel. För ett antal år sedan fick en kompis körkort och var ute på vägarna. Hon blev då tagen av polisen, för hon hade kört snabbare än hastigheten tillät. Hon hade kört fyra kilometer för fort! Men, polisen tyckte inte att hon skulle få någon bot så hon slapp det då, efter att han förklarat att egentligen borde hon fått böter. Men, enligt regeln ovan - alla skall vara lika inför lagen - måste polisen ha agerat fel! Tycker du det?

Jag har svårt att tänka mig någon, förutom en inbiten etatist, skulle mena att det vore rätt att inte göra undantag i dessa fall. Och om man kan göra det i något fall, finns det ingen möjlighet att hålla uppe den här regeln som en universell lag. Och att då bara proklamera det som ett uttömmande argument för att polisen i fallet ovan gjorde rätt är dålig argumentation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar