torsdag 1 mars 2012

En fantastisk framtidsutsiktI denna TED-talk går Peter Diamandis snabbt igenom om varför många tror att världen blir sämre, när den faktiskt blir bättre och varför den troligtvis bara kommer att bli bättre. Och den kommer att bli ofantligt mycket bättre! Diamandis har skrivit boken Abundance: The Future is Better Than You Think tillsammans med Steven Kotler där de går igenom argumenten för detta mer ordentligt.

En intressant sak som togs upp i föredraget var hur datorn Watson slog några människor i att kunna tolka meningar, förstå frågor och ge svar på dem. D.v.s. en dator slog två människor i Jeopardy!

När framtiden accelererar framåt, hur kommer politiken att förändras? Det verkar som att mycket av de politiska tankarna i världen är konstruerad kring tanken om att samhällena inte kommer att accelerera framåt, att dagens politiska "filosofier" förutsätter ett statiskt framtida samhälle. Kanske att det blir lite häftigare, lite bättre, men i grunden likadant. Jag vet inte exakt hur lysande vår framtid blir - kommer vi kunna göra oss odödliga, simulera mänskliga hjärnor i datorer och/eller skapa otroligt smarta AI:n som hjälper oss (och själva är) aslyckliga? - men jag gissar att om hundra år kommer man inte att behöva arbeta mer än åtta timmar om året för att överleva lika lång tid. Och när vi väl är i en liknande situation, eller när de flesta förstår att vi en dag kommer att hamna där, kommer folk att ändra sina politiska idéer då? Kommer man att sluta bry sig om ideologier som tillfredsställer en stammentalitet, och som tror på att vi lever i en värld av starkt begränsade resurser som måste fördelas rättvist av hövdingen?

Definitivt! För med ett allt rikare samhälle kommer det bli enklare att sprida kunskap; fler kommer att ha tid att sätta sig ned och ifrågasätta den rådande strukturen, och de som står för ett visst budskap kommer lättare att kunna sprida vidare den idén. Nu kommer det innebära att ljusets fiender också får det enklare, men inom kort kommer det att finnas ett system för att ännu bättre än idag rangordna folks åsikter och källor, så att obekanta lättare ser vad för något som anses vara idiotiskt och vad som anses vara rimligt av de främsta tänkarna i världen.

Så, världen kommer att bli fantastiskt mycket bättre, så alla borde förbereda sig på det nu, idag! Finns det något i den libertarianska rörelsen som också skulle behöva ändras i det perspektivet? Jag tror att det finns något som vi borde kunna fokusera mer på, och det är att verkligen peka på hur fria samhällen troligtvis leder till högre tillväxt än andra samhällen. Det är uppenbart, när man tänker på det, hur otroligt viktigt sådant är för fattiga länder. Men det är också viktigt för dagens redan relativt rika länder, när man betänker att vi kan bli otroligt mycket rikare. Säg att vi någon dag i framtiden kan bli av med livets öppna sår, döden. Ett fritt samhälle skulle se till att vi når den dagen några år eller decennier före vad vi kan göra i ett reglerat samhälle. Tanken om en fantastisk framtid borde se det målet som mycket viktigare att sträva mot, än något av dagens mål om att se till att "alla" kan få högskoleutbildning och dylikt.

Jason Silva har fångat en aspekt av en av framtidens möjligheter väldigt väl i filmen nedan. Framtiden handlar om att vi får bättre och bättre kontroll av miljön, och hur otroligt coolt det är ger han en känsla av här:
Han har även gjort en film om Diamandis och Kotlers bok, där han går igenom några av de poänger Diamandis tar upp i filmen ovan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar