fredag 18 januari 2013

Ingen information för drogfritt.nu

 

När jag var ute på facebook igår stötte jag på bilden ovan som gjorde mig lite smått irriterad, på två sätt. Dels för att den överdriver enormt, eller bara är diffus och oklar, men främst för att den förmedlar bilden - som är så vanlig bland förbudsivrare - att det är drogen som såg till att du hamnade i fängelset, istället för att det är lagarna om droger, i kombination med att man tar droger, som orsakade det.

Det var gruppen drogfritt.nu som lagt upp bilden och på deras sida beskriver de sitt syfte:
Drogfritt.nu - insamling så att barn och ungdomar får droginformation.
Då de verkade vara en organisation som stöttar narkotikaförbudet och vilseleder folk om droger, så att de också stöttar förbudet, tänkte jag att de behövde få lite information från andra sidan. Jag la upp en kommentar där igår som de svarade på i morse. Men när jag gav ett svar på det raderade de tråden. Jag ogillar att information försvinner, speciellt när jag lagt ned lite tid på att skriva ned det, så här kommer de tre kommentarerna från tråden (från minnet). 

Det jag skrev först:
Det är verkligt bra att ni satsar på att informera barn och ungdomar om droger. Här kommer lite information som kan vara nyttig att ha med:

"So here, in a word, a most sober, solemn, even a sombre word, is what I know: yum. Ecstasy is delicious. Or, put it another way, Ecstasy is delicious and I recommend highly, loudly and long that everyone whose health does not contraindicate or preclude its ingestion, ought to ingest it. Go out, I admonish you, all of you, hit the streets or collar that neighbourhood kid, drum up a contact, do a deal, repair thyselves home, soften the lights, put on some music - the best stuff - pour yourself a pitcher of ice water, perhaps two, keep a tin of Altoids handy, as well as a tube of Vicks inhalant and a couple of packs of mineral ice, make yourself comfortable, lie back and... swallow. An hour from now, perhaps less, you are going to experience something that shall forever change such time as remains to you on this earth. You are going to experience something that is, every second of it, delicious - deliciously, positively, unprecedentedly w-o-n-d-e-r-f-u-l."

[Något, som jag glömt.] Jäkligt synd att det här inlägget kommer att tas bort om ett tag.
drogfritt.nu svarar:
Hej Carl! Vi är många här som brukat droger förr. Och visst ger det en god känsla i början av ett bruk, annars skulle ingen fortsätta med droger. Men det finns ju även många negativa sidor av att använda ecstasy. Är det något som du använder regelbundet? Var ditt inlägg till för att uppmuntra barn och ungdomar att pröva drogen?
Mitt svar:
Hej! Visst är det så att det går att missbruka alla droger och för väldigt många är det väldigt lätt att börja missbruka vissa droger. Jag har bara använt ecstasy några gånger, men jag håller med författaren ovan om att alla - som inte skadas av det hälsomässigt (vilket barn torde göra) - borde pröva på det. Det är inte en helt ovanlig uppfattning bland de som använder det att mdma är bra för en:

"I've never heard anybody say to me 'Meth-amphetamine improved my life, I'm a better person for having used Meth-amphetamine', same with cocaine, I know lots of people that like to use cocaine, but I've never heard anyone try to claim that cocaine is good for you. With MDMA, lots of people think that the drug improved their life, and continue to think that after they've stopped using it. Thats whats astonishing."
- Mark Kleiman, professor på UCLA, Ecstasy Rising


Så, det är inte rationellt att sprida uppfattningen att man aldrig skall testa droger, då det uppenbarligen finns vissa droger som gynnar väldigt många. Det är också problematiskt då man lär sig att prata om Droger, istället för att prata om cannabis, heroin, khat och alkohol m.m. Sådant propagerande hjälper nog även till med att sprida felaktiga uppfattningar om droganvändning, vilket leder till en politik där människor behandlas som smittbärare så hemska att de måste låsas in i fängelse. 

Ett exempel på det senare:


drogfritt.nu ser sig själva som att de bara vill skydda barn från de skadliga effekterna av narkotika, och det är ett bra mål. Men när de eftersträvar det målet vilseleder de barn om drogers för- och nackdelar så att dessa barn senare växer upp och har en helt fel bild av vad narkotika handlar om, och senare stöttar ett krig mot sina medmänniskor som är katastrofalt.

Ett alternativ till att försöka vinna en politik byggd på vilseledning: Towards a Culture of Responsible Psychoactive Drug Use.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar