torsdag 25 oktober 2012

Tv-programmet Drugs Live visar effekterna av MDMA


Jag har inte sett programmet än, jag får göra det ikväll, men det var väldigt upplyftande att höra att de tar upp ett verkligt test av vad som händer när man tar drogen på tv. Det var också trevligt att läsa Carl-Michael Ederborgs beskrivning av programemt på Aftonbladet(!?):
TV En halv miljon britter tar den illegala drogen ecstasy varje vecka. Mycket litet är känt om hur mdma, den aktiva ingrediensen, verkar.

Förra veckan visade den engelska tevekanalen Channel 4 två program under rubriken Drugs live som presenterade en unik forskningsstudie av mdma:s effekter på hjärnan. Vetenskapsmännen hade fått nej till forskningsbidrag, men tevebolaget sköt till pengarna mot att studien presenterades live.

25 frivilliga med olika bakgrund genomgick blindtester med MDMA och placebo. Deras värden mättes, deras hjärnor studerades i en magnet­scanner och de fick svara på en mängd frågor. Till slut presenterades studien live i studion med forskarna och flera försökspersoner, inklusive en som var under påverkan. ...

Teveprogrammet fick två miljoner tittare. Intresset för en realistisk och vetenskaplig presentation av drogfrågan är stort.

Den enda av de 25 som inte hade en behaglig och berikande upplevelse var en yrkessoldat som kämpade mot effekterna. ...

Min impulsiva slutsats efter att ha sett programmen är att det vore bra för folkhälsan och folklyckan om färre svenskar tog sina sedvanliga drängfyllor på fredagkvällarna och istället droppade ecstasy och kramades och dansade.
Det är sådana här tester och folks vanliga erfarenheter som borde vara en uppenbar byggnadsdel av varje diskussion om droger. Det innebär ju också att man skall kika på folks negativa upplevelser av drogen, men man kan inte fokusera enbart på dessa. Man måste och läsa på om de flestas upplevelser och försöka föreställa sig hur annorlunda det skulle se ut om drogen vore laglig att sälja och konsumeras. Det senare kan man göra genom att ta reda på hur stater generellt förändrar en marknad genom att förbjuda varan som säljs.

EDIT: Nu har jag sett början av programmet och det är verkligen väl värt att se. Dock bör man komma ihåg att effekterna som folket där upplevde var en rätt mild dos mdma, 83 mg. Erowid säger att en vanlig dosering ligger mellan 80-160 mg.

Tipstack: KlokOchSnygg från Flashback
Programmet finns även som torrent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar