torsdag 13 maj 2010

Precis vad vi libertarianer borde skapa!

När jag kollade vilka olika mikronationer som det finns i världen, upptäckte jag nationen Wirtland. Till skillnad från vanliga nationer så har Wirtland inget eget land, men de hävdar sig ändå vara en suverän stat. Detta menar de inte är något problem för att bli erkända av andra stater, då Maltaordern, även den en suverän nation, också saknar eget land.

Wirtland är ett exempel på vad jag tror är det bästa sättet för oss libertarianer att undkomma "vår" stats lagar och leva fritt, nämligen att gå ur den stat man är född i och leva under extraterritoriella lagar. Vad vi borde göra är således att skapa en organisation, som Wirtland, men som åtar sig att hjälpa sina medlemmar närhelst de hamnar i en konflikt med en stat som vill sätta dit de för något av deras brott.

Den stora fördelen med att skapa en sådan här organisation framför att försöka övertyga folk att rösta på en i ett val är att man behöver övertyga färre människor, och man behöver inte övertyga människor att leva under våra lagar utan bara att låta oss leva i fred från deras.

För mer info om extraterritoriell secession rekommenderar jag den här sammanställningen som Patri Friedman gjort. Man kan även gå med i den här fb-gruppen för att visa sitt stöd för idén.

Så, den stora frågan är då, hur många personer behöver man samordna för att det skall vara möjligt att gå ur dagens stat och slippa lyda under dess regler? Och finns det så många människor här i Sverige?

1 kommentar:

  1. Utträde är väl det mest realistiska alternativet för att få till stånd någon form av frihetligt samhälle inom vår livstid, även om överstatliga socialistorganisationer som EU minskar chanserna för detta i dagsläget.

    SvaraRadera