lördag 28 november 2009

The White Man's Burden

Någon gång nästa år kommer dokumentären The White Man's Burden med och av ekonomiprofessorn William Easterly. Filmen kommer ta upp de problem som finns idag med U-lands"bistånd" och förhoppningsvis göra ett lika bra argument som Easterly gör i sina böcker för att situationen måste ändras, att dagens "bistånds"organisationer snarare gör de fattigas situation värre än bättre. Det kanske är lite väl mycket att förvänta sig att den kommer upp på svenska biografer, men som tur är har vi ju internet.För den som inte orkar vänta på dokumentären kan jag rekommendera de böcker Easterly har skrivit i frågan och som dokumentären främst bygger på, nämligen The Elusive Quest for Growth och The White Man's Burden Why the West's Efforts to Aid the Rest Have Done So Much Ill and So Little Good. För en sammanfattning av vad han har att säga rekommenderar jag Russel Roberts intervju med honom, eller en föreläsning där han berättar hemligheten bakom utveckling (och ger en bra introduktion till att se politik från ett individuellt perspektiv). Hans blogg Aidwatchers kanske också är värd att kika in, men jag har inte hunnit läsa så mycket därifrån.

William Easterly är såklart inte utan sina kritiker. Den mest intressanta är Bruce Bueno de Mesquita som hävdar att han inte tar tillräckligt stor hänsyn till de politiska incitament som "bistånd" skapar hos den mottagande regeringen, vilket gör att "bistånd" har ännu sämre chanser att lyckas än vad Easterly utgår ifrån. de Mesquitas argument presenterar sin bakomliggande teori i två intervjuer hos Econtalk.

Slutligen skulle jag vilja rekommendera en föreläsning med Peter Leeson om just utvecklingens ekonomi.

H/T Chris Coyne

2 kommentarer:

 1. Hej, vill passa på att tipsa om Svensk Tidskrift som idag recenserar Chris Coynes bok "After War - The Political Economy of Exporting Democracy".
  http://www.svensktidskrift.se/?p=2329
  Vi skriver för övrigt ganska ofta om utvecklingsfrågor.

  SvaraRadera
 2. Er tidning behöver ett kommentarsfält. Lite väl kort recension av boken, men bättre en än ingen alls. :) För den som vill ha en lite längre introduktion till till Coynes forskning rekommenderar jag intervjun som Russel Roberts har med honom:

  http://www.econtalk.org/archives/2008/04/coyne_on_export.html

  Och på hans hemsida har han några artiklar man kan läsa om man inte vill köpa hans bok:

  http://www.ccoyne.com/Economics.html

  Reconstruction and Reconciliation: What's Economics Got to Do With It?

  Reconstructing Weak and Failed States: Foreign Intervention and the Nirvana Fallacy

  Deconstructing Reconstruction: The Overlooked Challenges of Military Occupation

  The Politics of Bureaucracy and the Failure of Post-War Reconstruction

  De två sista artiklarna är nog de mest relevanta.

  SvaraRadera