onsdag 6 januari 2010

Hur viktig är upphovsrätten för produktionen av bra underhållning?

Ibland när jag diskuterar upphovsrättsfrågan får jag bilden att vissa menar att upphovsrätt är nödvändig för att vi skall få någon vettig kulturproduktion i samhället. Jag vet inte om det här är en väldigt spridd uppfattning bland folk - ankomsten av Spotify borde ha gjort det till ett mindre populärt argument - men jag tänkte ändå ägna en post åt att bemöta den. Detta tänkte jag göra genom att visa exempel på nya verk som producerats utan upphovsrätt.

"Utan upphovsrätt" behöver dock kvalificeras. Vad jag menar är att de nedanstående verken verkar ha kommit till utan att ha varit beroende av att ha haft monopol för försäljning av sin produkt. Detta för att produkterna antingen inte var ämnade att säljas eller för att de praktiskt sett varit tillgängliga för vem som helst. Alltså, själva lagarna om upphovsrätt borde inte ha påverkat om dessa verk kom till eller inte. Så, vad finns det då för kulturella verk som kommit till utan upphovsrätt och vilken kvalitet håller dem? Nedan kommer ett axplock.

Microcosm - Såvitt jag kan se har skaparen FuturecopLGF inte fått några pengar alls för den här, i mina ögon, högst underhållande kortfilm. Möjligtvis får han något från Newgrounds, som hostar filmen, men dessa förlitar sig inte på upphovsrätt för att ta betalt för sina tjänster. Uppenbarligen har han använt sig av viss musik som märkbart höjde filmens kvalitet, men det är nog inom ramverken för "fair use", vilket ändå är accepterat av de flesta.

"The Most Evolved"
- Artisten John H. Clark verkar ha lagt upp den här låten för att locka till sig kunder till hans hemsida. Där säljer han sin musik och erbjuder privata spelningar.

A Miracle of Science - Detta är en av många serier som släpps direkt på nätet. Dock valde skaparna Jon Kilgannon och Mark Sachs att, olikt andra webcomics, inte ha någon reklam alls på sin hemsida, så fram till att de släppte boken för försäljning tjänade de inte en krona på detta verk.

Jag vill inte säga att dessa tre verk är representativa för allt som finns på nätet. Den goda regeln att 95% av allt är skit, gäller fortfarande. Dock borde det stå bortom tvivel att högkvalitativ kultur inte kräver upphovsrätt. Detta är, som sagt, en gammal poäng och har bevisats hundra gånger om vid det här laget. I sådana fall kan ni bortse från argumenten i mitt inlägg och se det som ett kortfilm-, låt och seritips. Hoppas det passar! :D

2 kommentarer:

  1. Om du är intresserad av detta ämne rekommenderar jag att du börjar läsa TechDirt ifall du inte redan gör det.

    Ett annat bra exempel på serier är förresten XKCD.

    SvaraRadera
  2. Det var en del underhållande nyheter på den sidan; nog för att situationen med IP idag är dålig så är det alltid möjligt att skratta åt vansinnet. tack för tipset!

    SvaraRadera