lördag 26 mars 2011

Bitcoin, och en gissning om framtidenFramtidens finansiella system kommer nog att vara mycket mer effektivare än dagens. Bitcoin, exempelvis, kommer att tillhandahålla ett väldigt smidigt system för att handla saker över nätet, ifall det blir tillräckligt populärt. Det är lätt att använda och det kostar heller inget att göra det. Även om det inte finns så mycket man kan handla för dessa mynt - förutom att köpa säkerhet på internet från staten med Mullvad - och valutan är lite instabil (den har stigit runt 100-1000 ggr i värde sedan förra maj), rekommenderar jag dig att pröva på att handla med valutan.

Bitcoin, eller någon annan valuta som kanske uppstår inom kort, kommer dessutom också att förändra alla svarta marknader. Valutan erbjuder ett helt anonymt sätt att betala för varor, vilket möjliggör att man kan köpa och sälja varor helt utan att träffas, och affären kan vara helt osynlig för staten. Men samtidigt kan man, på anonyma forum eller genom krypterad kommunikation proklamera öppet att man säljer vara X, vad man vill ha betalt för den i Bitcoin. Därefter behöver kunden bara betala, skriva vart det skall skickas och vänta på beställning.

Gissningsvis lär detta innebära slutet för det statliga förbudet av droger, bland annat.

4 kommentarer:

 1. Bitcoin upptäckte jag "en gång för länge sen", men var skeptisk till det hela och avinstallerade det ganska snabbt. Eftersom projektet fortfarande lever och frodas verkar det som om min skepsis var ganska obefogad... Kanske borde ge det en ny chans. Synd att det inte går att använda på så många ställen.

  Sen funderar jag på hur det är möjligt att förhindra att någon "hackar" systemet och sätter in några extra nollor i slutet av sitt saldo. Tydligen måste datorn lösa ett matematiskt problem för att generera en ny coin, men jag litar inte helt på det...

  SvaraRadera
 2. Jag har inte någon vidare insikt i hur systemet fungerar, men enligt vad jag förstått från en vän skall systemet vara, mer eller mindre vattentätt. Som i att systemet bygger på att användarna beskriver vem som äger vilka pengar behöver en brottsling hacka en större majoritets datorer för att säga åt dem, att säga åt alla andra i nätverket att nu äger hackaren en viss sträcka Bitcoins. Det är gissningsvis ganska svårt, då de först måste veta var alla har sina datorer.

  SvaraRadera
 3. Det låter faktiskt ganska vattentätt. Genom att det är P2P-teknik inblandat blir det ju så som du säger, att alla(?) måste bli lurade samtidigt för att någon ska kunna bluffa till sig en massa bitcoins. Låter stabilt. Bättre än centralbank i vilket fall som helst. =)

  SvaraRadera
 4. Bitcoin fungerar ungefär som anarki tror jag, ganska bra i en teori med hårt kringskurna randvillkor, aningen sämre i verkliga livet.

  Antingen kan man alltså köpa bitcoins för normal fiatvaluta eller så kan man få gratis testcoins genom en kran, dvs. så fort de löst ytterligare ett problem de inte tänkt på och öppnar den igen.

  http://www.bitcoin.org/smf/index.php?topic=5819.0

  Jag står gärna till tjänst med digital valuta via ett P2P nätverk på samma villkor som bitcoin om ni är villiga att byta ut era kronor mot dem. Någon?

  SvaraRadera