fredag 20 januari 2012

Det som inte dödar, gör en starkare

I senaste Econtalk-podcasten intervjuar Russ Roberts återigen Nassim Taleb. Den här gången diskuterar de hur vissa system blir starkare av påtryckningar, stress och dylikt, vilket är temat för en bok som Taleb skriver på.

Jag tyckte att idén är så bekant, men jag har inte stött på några faktiska belägg för det, så det kanske även intresserar någon annan. Eller, jag har hört talas om exemplen de tar upp innan, men inte satt ihop det med det där favoritcitatet från Nietzsche.

Vad är det då som blir starkare, bara man inte dödar det? Jo, bland annat benen i ens kropp samt oreglerade skogar (som tillåts brinna då och då) och finanssystem (vars företag tillåts gå under då och då). Mekanismerna är inte en och samma. I ena fallet handlar det om att när kroppen tar emot stötar så förbereder den sig på att ta emot värre stötar i framtiden, och att inte ta emot några stötar alls gör en då svag. Detta gäller dock inte för skogarna, där poängen var att små skogsbränder dödar småbuskage som inte växer tillräckligt stort och därmed sätter igång gigantiska bränder.

Som med alla andra ordspråk stämmer det inte alltid, så klart.

Lyssna även på de andra intervjuerna med Taleb! Speciellt den om svarta svanar är intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar