tisdag 24 februari 2009

Ledarkulter

Johan Norberg citerar Vilhelm Moberg från hans efterskrift till Därför är jag republikan:
"I folkhemmet Sverige, där medborgarna är suveräna och berömmer sig av en väl genomförd demokrati upphöjes den kungliga familjen över alla andra människor, sättes i en särställning och blir föremål för en rent extatisk uppmärksamhet. Eller ska man kalla det förföljelse?

Hur är detta fenomen möjligt? Hur har det uppstått? Jag kan inte finna någon annan förklaring än att undersåtens primitiva instinkter alltjämt lever kvar hos flertalet svenska medborgare, hur goda demokrater de än tror sig vara. Det mänskliga behovet av att få underordna sig är tydligen outrotligt. ... Det är undersåtens uråldriga instinkter, som framgångsrikt exploateras merkantilt av massmedia..."
Gissningsvis är det inte något behov av att få underordna sig som dyker upp, utan en signalering till att andra att man delar samma värderingar, vill uppnå samma mål och att man är en i laget. Det här problemet dyker dock inte bara upp med monarkier - vilket troligtvis inte var Norbergs avsikt när han postade inlägget - utan finns även med republiker. Se den här intervjun med Matt Welch om presidentkulten i USA:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar