tisdag 9 december 2008

Varför finns det organiserade brottslingar?

Original Gangsters har en egen hemsida, vilket jag blev lite förvånad över. Notera hur de undviker att beskriva vad för sorts klubb det är.

När man tänker på det, är det inte ganska underligt (och sjukt) att kriminella organisationer kan fortsätta vara verksamma i ett så utvecklat samhälle som detta? Om vi glömmer bort staten för stunden, som ändå åtnjuter folkets stöd, hur kan den här sortens organisation fortfarande existera? Hur jag än vrider och vänder på frågan så verkar det bara finnas ett svar i grunden:

Vinsterna med att begå brott är högre än kostnaderna. Alltså, vi är i ett läge där det lönar sig för vissa att begå brott, och ifall polisen skulle slå ut ett gäng från "brottsmarknaden" kommer ett nytt gäng dyka upp. För att förändra detta läge måste läget för brottslighet ändras, vilket kan göras exempelvis genom att folk investerar mer i brottsförebyggande åtgärder. Eller genom att ta bort en inkomstkälla för många kriminella: handeln med illegala droger.

1 kommentar:

  1. Eller genom att legalisera bärandet av vapen så att folk faktiskt får utnyttja sin rätt att försvara sig. Mer som i den inte så vilda västern, där brottsligheten var betydligt lägre än idag.

    SvaraRadera