onsdag 12 september 2012

Michael Strong om att bygga en fristad i Honduras

Förra veckan kom staten Honduras ut med att de privata frizonerna som de planerat att dra igång med kommer att bli en verklighet, att de kommer ha lämnat över kontrollen för tre områden till privata grupper som kommer att bygga industriparker och bostadsområden samt tillhandahålla rättsliga tjänster för de som flyttar dit. Och de skall släppa kontrollen inom arton månader!

En av grupperna som skall utveckla en av dessa "städer" (egentligen en ekonomisk frizon tills tillräckligt många bor där) är MGK Group. Deras vd, Michael Strong, blev intervjuadFree Talk Live i måndags, och den intervjun ger lite mer info än nyhetsartikeln.

Michael Strong är annars djupt involverad i den libertarianska rörelsen, och skall just nu börja gästblogga på Bleeding Heart Libertarians. Han berättar i intervjun att han tidigare har arbetat med att göra det möjligt för estländska och mexikanska företag att använda sig av utländska lagar när de gör affärer. Multinationella företag har möjligheten att välja de lagarna nu och Strong arbetade för att göra den möjligheten tillgänglig för de små företagen också. Han började verka i freezone-rörelsen efter att han upptäckte hur viktig bra rättsliga system är för utveckling.
In 2003 I met John Mackey, CEO of Whole Foods, he and I both had come from the left but out of a commitment to reason we realized that if we really cared about the poor, coming from the left, capitalism was the very best way to make life for the poor better. And so I began a non-profit to promote enterpreneurial solutions to world problems. In part that because we are after solving the world's problems. ... [W]hat we really want is the freedom to make things better, by entrepreneurship. When I started doing that I quickly realized that legal systems in deveolping nations were the primary cause of global poverty.
Fristäder är alltså ett sätt att förbättra världen på, det är att ta del av de bästa institutioner som finns i olika ställen och föra de dit de behövs. Det här är inte något nytt; Strong tar upp Dubai som för tio år sedan importerade de engelska reglerna för sitt finanssystem och nu är de de bland de tio största marknaderna i världen. Och privata företag har ju sedan alltid använt sig av den kontraktlag som varit bäst för dem; Strong påstår även att närhelst privata företag haft möjlighet att fritt välja vilket system de vill använda sig av så har det varit privata skiljedomstolar framför statlig lag.

Systemet han kommer hjälpa till att skapa är baserat på dels det schweiziska decentraliserade demokratiska systemet och på delstaten Texas lagsystem. Det är inte exakt bestämt men de planerar att ha endast en skatt, på land som det är tänkt skall ligga på under 1%. Dessutom skall stadens stat inte vara rättsligt överordnad andra organisationer i området; folk skall kunna stämma staten och de fallen tas upp i privata domstolar. Slutligen skall stadens stat göra så lite som möjligt och det de skall göra skall vara helt öppet för alla medborgare att ta del av genom ny teknik.

Som ett exempel tar han upp om staten lagar ett hål i en väg. Då skall man, med samma teknik man har för geocaching, kunna få ta reda på hur mycket det kostar. Strong menar att de skall skapa det mest öppna/genomskinliga politiska system som finns på jorden. Målet med allt detta är att göra det enklare för företag att ta sig dit för att investera och för att få lokala företag att växa.
And the idea is to start with something, get some  factories going, small office jobs, get some houses, schools, churces, clinics, the works, and then have it grow organically... We have already talked to a lot of companies from around the world and when we tell them that we will be able to provide no taxes - we will have property tax, but we won't have tax on income, investment, transactions, anything like that - and the most economic freedom in terms of minimum regulation in the world - we intend to be Hong Kong. When we talk to companies about that, they are very interested.
Ett problem som kommer dyka upp är frågan om droger. Strong skulle gärna vilja leda kampen även där, men det skulle inte gå. Som han ser det är deras största hot inte staten i Honduras utan den amerikanska staten. Det leder till att de kommer behöva bekämpa smuggling så att det inte blir en stor drogport, varpå det finns en risk att USA skulle kunna attackera dem. Staten i Honduras är inte ett så stort problem för stater brukar vanligtvis inte störa ekonomiska frizoner när det väl finns en massa jobb där.

Michael ger också lite detaljer över den påstådda statskuppen som skedde i Honduras 2009. Vad som låg bakom den var att presidenten hade låtit ställa en massa pansarvagnar runt parlamentet för att få dem att godkänna en av hans snubbar in i högsta domstolen. När han förlorade makten blev resten av världen förskräckta - politikerna i Honduras hade gjort sig av med sin valda ledare! - och därefter drog de in allt stöd som landet fick. Det var då idén om att tillåta frizoner kom upp då en politiker insåg att det inte gick att reformera deras usla rättssystem och att det var enklare att bara bygga nya system. Så, för att öka tillväxten - och då även få in mer skattepengar i slutändan, gissningsvis - bestämde sig politikerna för att tillåta det. Strong dementerar även uppgiften som stod i tidningen om att deras stad skulle ligga på ett område som indianerna tvistat med staten om; det skall ligga på ett helt annat ställe.

Michael Strong planerar inte att bo i staden han planerar att bygga. Istället är hans mål att bygga fler städer överallt i hela världen.
Ian: Do you plan on being a resident in your own city?
Michael: No, one of my partner does. My other partners and I intend to create these all over the world. We really think this is the first of many. We have talked to government officials in Belize, and in Guatemala and in Senegal, all of whom are interested. And we have business contacts in twenty other countries that are very eager. Once this works in Honduras, we think we are going to see a global movement with dozens of these [cities] happening in the next twenty years.
Hoppas verkligen att det här går igenom i Honduras, det här ser ut att bli en ljus framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar