tisdag 12 juni 2012

Hur är det att sitta i ett svenskt fängelse?

 På Flashback finns en tråd med drygt 2500 inlägg där den här frågan har diskuterats sedan 2007. Där har ett antal före detta fångar och några få nuvarande fängelsevakter gett sin bild av hur det fungerar. Efter att ha gått igenom tråden någorlunda noggrant tänkte jag ge min sammanfattning av tråden, främst utifrån vad den förra gruppen har att säga om systemet.

Jag måste bara säga tre saker. Först så kan nog mitt urval ha viss slagsida, då jag först var ute efter att uppdaga negativa saker med de svenska fängelserna. För det andra så var det nästan inga kvinnor som skrev om deras fängelsevistelser, bara två, och det var om olika sorters fängelser, så det här är bara en beskrivning av hur män har haft det i fängelser. För det tredje så säger vissa uttalade f.d. fångar emot andras vittnesmål, så ta det hela med

Hur är det då att sitta inlåst? Det skiljer sig väldigt mycket åt beroende på var man är inlåst. I tråden togs det upp fyra olika ställen man kunde bli inlåst på:
  1. Ungdomsanstalt.
  2. Häkte.
  3. Öppen anstalt.
  4. Sluten anstalt.
Efter att jag gått igenom vad folk sagt om dessa citerar jag vanliga frågor folk ställer och svaren till dessa. EDIT: Därefter tar jag upp frågan om kriminal"vården" ger någon vård till fångarna. Slutligen tar jag upp folks berättelser om några specifika fängelser och sedan några berättelser om det generella livet som frihetsberövad.

Ungdomsanstalt
Paragraf12 gav en bra redogörelse för hur en vanlig dag på en ungdomsanstalt kunde vara: 
07.00 : Väckning, Gå upp duscha klä på sig bädda sängen. sitta på rummet tills 07.45
07.45 : Frukost, Frukosten varade i en kvart i ett litet kök med låsta dörrar plast bestick och bestämd mängd mat per person. Sitta på rummet till 08.50.
08.50 : Anstaltens minibuss åker till anstaltens egen skola 200meter längre bort.
09.00 : Skolan börjar in på eget rum med låst dörr. Ett litet fönster med galler. sitta där till 11.45
11.45 : Åker minibuss tillbaka till anstalten äter lunch. klockan 11. Lunch färdig kl 11.15.
11.15 : In på rummet tills klockan 12.00
12.00 : Ut från rummet in i bilen åka till skolan. Skolan slutar 14.30.
14.30 : Tillbaka till anstalten. Sitta på rummet tills 16.00. 16.15 Middag!
16.15 : Middag klockan 16.15 nu har jag suttit på rummet i 1timme 45 minuter. stirrat in i väggen.
16.30 : slut på middag får lov och vara i sällskapsrummet med dom 5 andra i 1 ½ timme, 18.00
18.00 : In på rummet TV skåpet öppnas får lov att kolla på tv till 20.00
20.00 : Tv skåpet stängs och låses lampan ska släckas och jag ska "sova" oftast gick det inte speciellt bra.
22.00 : ligger oftast fortfarande vaken i mörkret och stirrar i taket.

Ungefär så här såg en DAG ut på min ungdomsanstalt.

Personalen på anstalten va inte precis mina buddies.. Dom trakasserade slog och mobbade oss som bodde där. Ville vi skulle köpa droger av dom eller andra saker. Man kunde inte heller ifrågasätta något då hotade dom med att dra in permissonen man skulle få 5 månader senare. som varade i 2 timmar hemma hos morsan under en kaffe och bulle.
Häkte
Det verkar som att häktena ursprungligen var menade som temporära ställen där folk som åtalas kan hållas, om den inkompetenta staten (som inte klarar av att ordna ett smidigt borgensystem som i USA) bedömer att det finns en risk att de flyr. Detta innebär att folk kan sitta i månader eller år i häkte, vilket beskrivs som en väldigt jobbig upplevelse, då man är isolerad. Kodemannen ger denna beskrivning av hur det kan vara:
Där kan du sitta hur länge som helst utan tv, ringa din familj mfl, träffa folk, du har endast en timmes promenad per dygn som dessutom plitarna älskar att dra in. Ja du kan helt enkelt sitta helt isolerad från omvärlden hur länge som helst.
No-rest ger följande beskrivning av att sitta i arrest och sedan i häkte:
Att sitta i arresten kortfattat får dina själlvmordstankar att komma fram och om du blir häktad efter så känns häktet som ett paradis iaf första veckan. Men efter ett tag där så är det lika mycket helvete. Oro, ångest, skam-känslor ja allt sånt skit som får en att slå huvet i väggen och slå på dörrar kommer fram.
Som det ser ut verkar häktet vara det värsta stället att vara inlåst på enligt flera bedömare, som akrihin:
Det är en jävla skillnad på att sitta häktad och sitta i fängelse, på häktet så är du hela tiden i din cell, oftast har man restriktioner också, iaf innan rättegången har varit.
Restriktioner finns av olika grad och oftast så innebär det att du inte får ha kontakt med omvärlden i form av brev eller telefon. Kan även innebära att du inte får läsa dagstidningar eller ha tv/radio.
Har du tur när du är häktad och restriktionerna har hävts (man brukar sitta mesta tiden med restriktioner) så kan du få gå ut nån timme i något dagrum eller dyligt och spela pingis eller kort med någon annan häktad.
Men, man skall tillslut komma in i rutinerna, som Bobblan vittnar om:
Jag satt häktad i 2 månader totalt, även efter rättegången där jag blev dömd men satt kvar min tid i häktet.
Det var ingen direkt höjdare när man satt med restriktioner vilket jag gjorde 3/4 av tiden.
Det var frukost 7.00, Middag 12.00 och sen Kaffe runt 17.00.
Och det fick man serverat i cellen, det fanns matsal om man ville men där fick man inte vistas om man var "röd" dvs med restriktioner.
Dusch och gymtid hade man möjlighet till 1 gång om dagen.
Det bestämde personalen själv när det skulle ske.
Även promenad var man berättigad till 1 tim /dag.
Denna timmen var man tvungen att utnyttja allt i ett, ville man gå ner tidigare så var hela timmen förbrukad. Jag gick ofta ner tidigare eftersom det var mitt i vintern och jag satt min tid över jul och nyår. Promenaden var också enda chansen till att röka vilket gjorde att man kedjerökte när man väl var där.
Möjlighet fanns till att låna in gamecube och spela vilket jag gjorde och fördrev mest av tiden med.
Annars var det tv (Ganska bra kanalutbud) och skriva brev (breven gick igenom åklagaren som kontrollerade att det inte fanns något om fallet ifråga skrivet) men skrev även dagbok när jag satt.

Kioskdagar var mån,ons,fre. Då kunde man köpa godis, tobak, tidningar.
Dagstidningen gick runt bland alla intagna gratis.
Häktesbidrag var 90 kr /veckan om jag inte minns fel.
Men jag fick pengar inskickade och fick därför inte något häktesbidrag.

Hade egen toalett i cellen och ett skrivbord och säng det var allt.
Ingen höjdarupplevelse, men man vande sig på något vis och kom in i rutinen och tiden gick sakta men säkert.
Öppen anstalt
Det verkar som att de flesta på forumet anser att öppna anstalter är de minst dåliga ställena att vara på. Det finns vissa för- och nackdelar mellan det och slutna anstalter men överlag verkar fördelarna överväga. Det finns en del som skriver att det är "okej" att sitta på öppen anstalt, och att det är som ett vuxendagis. Lite bravado är det nog där, men det är klart att det finns en stor skillnad mellan öppen och sluten anstalt:
Att sitta i fängelse, i alla fall om man ser på de öppna anstalterna är inte så farligt. Som att jobba till sjöss typ. Man är borta ett tag, har ett begränsat och slutet umgänge under denna tid. Någon gång ibland är förutsättningarna så pass goda att man kan få landförbindelse och kontakt med anhöriga (som besöksdagarna).
- a0rta

Öppna anstalter är lite av ett sommarläget, massvis med förstagångare som i regel tror mer om sig själva än vad dom egentligen är, rena dagiset ibland.
Besökstiderna är relativt goda på öppna anstalter, beroende på var man sitter givetvis. Där gäller kanske inte så många regler och normer jämfört med slutna kåkar, det av förklariga skäl. Man har ju rätt mycket mer och förlora om man blir knallad därifrån jämfört med en sluten kåk där det sitter 10-20 man på en sluten avdelning med 1 timmes promenad om dagen.
- Voine
Jag hade det helt ok på anstalt. Dömdes till ett år, satt 8 månader + 15 dagar. Rökte mycket brass, träna, kort snacka skit. Var lite som ett vuxen dagis. Den största saknaden var väll fitta. Lärde mig spela gitarr bygge upp en bra fysik då man åt och sov väldigt regelbundet. Visst kunde det vara knas till och från men är man en "Bra" kille som kan stå för vad han säger så är det som i vilka andra sociala situationer som helst. Kan dock tänka mig att läget är annat om man sitter på en klass 1 anstalt i Flera år.
- Bromid
Vad var det då för negativt med att sitta på öppen, relativt sluten, anstalt? Det var inte så många som kommenterade om detta, hittade bara en kommentar från Rodjanboy:
Visst du har fler saker där, mer frihet osv. men på de slutna så finns det 'bättre' klientel. Det golas inte lika mycket på slutna som på öppna. På öppna får plitarna reda på allt, hela jävla tiden! För där sitter kort tidare som tror att de tjänar nåt på att vara plitarna till lags...
Jag tyckte att det var mycket lugnare på de slutna (kumla och tidaholm). Skötte man sig själv så hamnade man inte i bråk. På de öppna gick man bara och irreterade sig på folk hela tiden. På de öppna hamanr alla tillsammans. Dör får du sitta med pedofiler, våldtäktsmän och kvinnomisshandlare, de vet du om att du slipper på de slutna. Iaf klass A och B anstalterna.
Dessutom berättar DeanTQ att fler personer på öppen anstalt byter anstalt än vad man gör på sluten anstalt. Det händer också ibland att en fånge blir förflyttad efter att andra fångar begärt det. Möjligtvis beror detta på det mer stela sociala klimatet på de senare ställena; mer händer på öppna anstalter.

Sluten anstalt
Fångar blir inlåsta i dessa fängelser om staten bedömer att risken är hög att de rymmer eller ifall de begått ett grovt brott. Sedan finns det olika säkerhetsgrader bland de slutna anstalterna, mellan A-E, där Kumla och Hall är A-klassade. Överlag verkar fängelsetiden här vara något som de flesta bara genomgår; man skall försöka hålla sig lugn och inte göra något för att kunna ta sig igenom det. Exempelvis:
Som någon sa här nyss sitta på kåken är en jävla lifestopper det känns typ som att bli konserverad på burk och du får stanna därinne i x antal år, beroende på hur långt straff och vilken kåk man sitter på så är det också lite olika, får man en volta 6-8 år så går det några år innan man får sin första bevakade permission och det känns ganska udda bara komma ut och gå på stan igen men man vänjer sig ganska snabbt, kåken och kvm är en myndighet och byråkratiskt så det räcker, man får oftast bra käk du kan träna slappa skit i och jobba om man inte vill men du får påbackning om man arbetsvägrar, man kan få bra polare därinne men det gäller stå ut med mycket konstigt folk och en jävla massa länningar.
- jach

Värsta jag varit med om har aldrig haft så långtråkigt i hela mitt liv det är väldigt frustrerande att sitta i fängelse, visst klimtatet är kanske inte det tuffaste och man har ju självklart bättre möjligheter i ett svenskt fängelse än t.e.x Ryssland, men att vara frihetsberövad är allt annat än kul och min personliga bedömning är det är inte värt att begå brott för att sen riskera att sitta i fängelse.
- vittnesskydd
En annan sak som är intressant med de slutna anstalterna, och som inte verkar finnas på öppna anstalter, är mer beständiga regler mellan fångarna, men också en sorts hierarkisk struktur där. Här är några av de sociala ("oskrivna" - fast inte numera!) reglerna på slutna avdelningar:
Efter inlåsning så får man se till att inte ringa på klockan, om man inte e döende. Man får se till och ha gjort sina toa behov innan inlåsning (om man nu inte har en toa i cellen), ska vakterna gå förbi andras cell dörrar o kanske råka känna haschdoften så dom torskar på det, så får du skiten för det även om du nu var så jävla skitnödig.

Om du ska prata med någon plit [vakt] på deras kontor, så går man aldrig dit ensam, ta alltid med dig någon snubbe till. Du behöver inte bli bästa kompis med någon för dom ska följa med, utan det gör dom oavsett, bara att fråga någon. Med det undviks tjallande på avdelningen, och du undviker att någon som inte gillar dig kan säga att du sprungit o golat. 
- Archer-R (I, II)
Voine ger också några exempel på regler i fängelset. En sorts regel är deras status-system, som tyvärr verkar ge en grupp makt över andra, och att om man inte följer deras förslag kan ens tid på stället bli obekväm. För de som inte vill spela med i detta spel återstår att sätta sig själv i självisolering, eller försöka stå upp mot de andra grupperna i fängelset. Inte så mycket har skrivits om det här, dock. Det verkar vara ovanligt med våld, men det händer. Något som verkar vara ännu mer ovanligt är sexuella trakasserier, men det förekommer visst också. Våldtäkter är dock väldigt ovanligt, vilket skiljer sig från vad man kan ha förväntat sig av att se på amerikanskt fängelsedrama, då det finns möjlighet att ha samlag med besökande i ett eget rum.

Vad gäller vakterna så verkar de flesta vara rätt så indifferenta till dem, medan några menar att de utnyttjar sin maktposition. Maten på ställena skall vara ganska bra när fångarna själva lagar mat, annars helt okej och i vissa fall knappt ätbar.

FAQ
Här kommer bara en massa frågor som folk har ställt och svaren som folk har kommit med.
Blir man våldtagen?
Nej, ialla fall inte på det sättet du troligen tänker på, där man är en bitch och allt vad det är. OM det förekommer så är det ju inget som det pratas om direkt. Men kan nog garantera att det ialla fall inte är vanligt förekommande.

Är det mycke narkotika?
Ja det är det däremot, nu beror det ju på lite var man sitter, vilken avdelning osv osv. Men överlag, ja det finns narkotika inne på en anstalt. På vissa anstalter finns det i stort sett hur mycket som helst. Undra om killarna som sitter på kåken tänker när dom drar en lina: "åhh vad gott att dra en lina som någon har smugglat in via röven".

Är det usa style, man måste hålla sig till sin ras?
Nej det funkar inte på det sättet alls, hur det är i Usa vet jag inte. Men det är inte så i Sverige. Faktum är att dom sk Nazisterna som sitter, umgås precis som alla andra med alla inkl invandrare. Nu ska jag inte prata om alla kåkar och alla personer givetvis, men överlag vågar jag nog påstå att nazisterna inte står för sina åsikter på kåken ialla fall, i varje fall inte officiellt. Annars så är det blandat, inget speciell uppdelning bland ens etniska ursprung.

Har vakterna skjutvapen när de "vistas runt fångar"?
NEJ, det finns väl någon som kanske har tårgas/pepparspray men det är inte pga. att det finns "farliga" personer. Om det beror på lokala anstaltsregler att någon ska ha det eller liknande vet jag inte.

Brukar vakter misshandla fångar?
Nej, det händer inte. Ialla fall inte vanligt förekommande, om det har hänt är det med all sannolikhet en mycket ovanlig händelse. Däremot, givetvis beroende på vad man sitter (öppna anstalter brukar i regel ha mindre "normer"), men att prata mer än nödvändigt med sk "plitar" är oftast tabu. Helst ska man inte kommunicera något överhuvudtaget med dom, så är jargongen.

Brukar interner misshandla varann?
Det händer troligen oftare än vad man tror. Givetvis ytterligare en gång betoning på var man sitter och allt det där. Men att folk slår på varandra händer och väldigt ofta så får kriminalvården inte reda på något. Det händer att personer begär en P18 (självisolering) pga. att dom blivit hotade, fått stryk eller liknande.

Har man olika "grupper" på fångarna? alltså, alla rånare i en viss avdelningen, mördare i en annan osv?
Finns säkerligen säkerhetsavdelningar som man placerar olika personer beroende på säkerligen många faktorer. Sexualbrottslingar b.la har ju egna avdelningar samt andra personer som det finns hotbild mot, typ informatörer/sk golare. Annars så är det inte någon direkt uppdelning bland intagna.
- Voine, se även midnattblås svar.

Äter man mat i sin cell eller sitter man i nån matsal?

På häktet så äter man ju i sin cell, om man inte har restriktioner och sitter på det sk gemet så finns det ju möjlighet att äta ute bland medfångarna. Men det beror givetvis på vilket häkte man sitter på och hur det är uppbyggt.

Nu var ju frågan visserligen inte om häkte utan anstalt. Man äter sin mat i en sk matsal med andra fångar. Jargongen är att alla har sin "egna" plats, det är inte poppis och ta en annans plats hur som helst. Sitter man på isol så äter man ju i sin cell samt var man äter på en sk säkerhetsavdelning vet jag inte.

Får man bestick till maten?
Ja man får bestick, hur annars ska man äta???
Sen beror det på anstalt hur reglerna är, vissa ställen får man sina egna bestick medan på vissa ställen så har dom bestick och ta vid "matsalen". Finns massa sådana regler beroende på anstalt, vissa anstaler så har du ditt egna intagningsnr på besticken men dom lämnas alltid i matsalen/plitarna kommer och tar dom sen och räknar dom. Saknas bestick så ska det fram annars blir det visitation och hej och hå. Vissa kåkar har plastbestick medan andra har "riktiga" bestick, allt är relativt
- Voine

Duschar man ensam eller med andra intagna..samt är man bevakad vid tillfället? är ett ypperligt tillfälle att "prata" med gamla "sk vänner" ostört annars!!
Beror helt på var du sitter, hur duschrummen är. Nej dom är ej bevakade, det finns tom vissa celler där du har egen dusch på vissa anstalter. Annars finns det duschrum på avdelning, påminner typ om duschrummen på gym/omklädningrum.
- Archer-R

Strejkade ni någon gång mot något? Och för/mot vad? Gav det resultat?
Vet att på en avdelning (på en sluten kåk) så började folk att matstrejka och det resulterade till att Kvinspen samlade samtliga behörig personal i ärendet dom strejkade för och hade möte med hela avdelninge. Allt löstes därmed och strejken "avbröts" så då lyckades det ju.

Fanns det någon ”cool snubbe” (i bemärkelsen schysst) på samma anstalt/avdelning ni satt? Och vilka egenskaper räknas som coolt eller schysst i anstalterna?
Cool och cool, det beror nog lite mer på vad du anses vara cool? Men det är klart att "tunga" profiler som blivit dömda för tyngre brott anses högre.

Är de som sitter inne korttid 1-3 månader mindre populära på avdelningarna?
På rätt många anstalter finns det korttidsavdelningar för dessa personer, dels för att ingen orkar med dom då dom skiter i allt och stökar och bråkar. Kanske för att dom har så kort tid i alla fall?

Ryktesvägen sägs det ju att vissa anstalter är mer odrägliga pga att en majoritet av klientelet består av kaxiga blattar som muckar bråk eller håller på, t ex anstalterna i stockholmsregionen. Är det sant? Och om så är fallet berätta om någon erfarenhet eller händelse med kaxiga blattar.
Tror nog en hel del skulle hålla med om att det du säger stämmer till stor del.
Vet en ung snubbe. Gick runt och spelade lite väl mycket när han dessutom var förstagångare. Av någon anledning så verkar många tro att dom är tyngste gangstern världens någonsin skådat, det slutade med att han fick stryk på självaste julafton.

Det sades i tråden att rökning är förbjuden inomhus på anstalterna. Betyder det att ni kontrollerades inomhus också så att ni inte gömde undan eller smugglade in cigg?
Det göms cigg i den mån det går givetvis.

Det står väl i kriminalvårdsföreskrifterna att fångar har samma rättigheter som övriga medborgare i samhället, bortsett från de som inte kan tillgodoses pga säkerhetsskäl. Levde fångvården upp till detta där ni satt eller blev ni tvärtom nekade mycket av det ni lagligen hade rätt till?
Det var ju snack om att boken Svensk Maffia skulle förbjudas på anstalterna bland annat dock blev det tydligen aldrig riktigt så. Klart inskränkningar i ens integritet förekommer på anstalterna, allt annat är en lögn att påstå. Sen om det är berättigat eller inte, det får anda disskutera. Men det största problemet är att det finns plitar som tror dom är kungar och gillar att trycka ner andra personer.
- Voine

Vad finns de för regler om ex ens mormor dött och man vill gå på begravning? någon med koll på de?
Det går nästan alltid att få tillstånd att besöka en begravning men det brukar bli med handbojor i midjebälte och tre vakter, det finns exempel på späda kvinnor som fått gå kedjade på en begravning 3 månader innan hon skulle släppas.
- kramdjur

Hur ser det ut i sin 'cell'?
Cellen ser olika ut var du sitter, alla anstalter är inte samma.

Har man sitt eget rum med hyllor som man kan ha böcker, bilder? Har man en egen toa? Städar man sin egen toa?

Du har egna hyllor, en del anstalter har toa på rummet. Har du toa på rummet städar du den själv. Annars gör avd städaren det.

Har man tv i sitt rum? Vilka kanaler har man? Har man dvd? Har man konsoler?
Du har TV på rummet. DVD finns på några anstalter. Du har de vanligaste kabelkanalerna. Skiljer sej lite fårn anstalt till anstalt.
Konsoler är tillåtet. Fast inte de nyaste. Man ska ju inte ha det för bra därinne

Om man har pengar, kan man fixa bättre saker åt sig själv? t.ex jag köper en 50'' plasma som ersätter den gamla 32'' tjock tv?
Du får inte skaffa en bättre TV. Den som finns där är den du får ha. Storleken varierar ganska mycket. Från typ 14" till 26" skulle jag tro.

Hur ofta duschar man? Duschar man tillsammans?
Du duschar så ofta du vill. En del anstalter har gemensamma duschar. Men då finns oftast nån dusch som är enskild oxo.

Vilka kläder har man på sig?
Man har anstaltens kläder på sig. KVV munderingen.

FÅR man ha sex med varandra, alltså två bögar som frivilligt har sex med varandra? Ser folk 'ner' på bögar?Om man får ha sex vet jag inte, den frågan har aldrig kommit upp.
Ja folk ser ner på bögar. Du kan väl jämföra kåken med vilken mansdominerad arbetsplats som helst. Där brukar inte bögar vara så populära.

Om man inte har tjej och inte känner någon, hur får man tjejer att besöka 1 gång i månaden?
Hur du får en tjej att besöka 1 gång i månaden om du inte känner nån? Tjaa.. betala nån hora?

Hur är maten?Maten är okey. Skiljer sig från anstalt till anstalt. Maten är oftast bäst på de ställen som har självhushållning.

Hälsoexperter säger att man ska äta 5 frukter/grönsaker om dagen, har man möjlighet till det? 5 frukter om dagen får du inte av anstalten. Du får kanske 1 om du har tur. Men däremot så har du ju tillgång att köpa frukt i kiosken.

Har man tillgång till internet?Ingen internet. [Förutom om man studerar, men är begränsat då. //CJ]

Hur ofta 'planerar' folk saker, om man t.ex ska råna en bank, skulle alla vilja hänga med på det? Alla skulle långt ifrån vilja hänga med på att råna en bank. De flesta vill nog bara göra sina straff o komma hem. Men du skulle säkert hitta nån som var med på de om du hade en bra plan.

Hur bekväma är sängarna?Sängarna är väl okey.

Vilka ut bildningar finns det? Kan man t.ex plugga avancerad juridik/ekonomi om man är smart nog?Vilka möjligheter du har att studera skiljer sig åt mellan anstalter. Oftast har de anstalter med långtidsdömda bäst möjligheter att studera.

Finns det invandrare som inte är blattar, t.ex amerikaner, britter?Det är ytterst få utlänningar som inte är blattar.

Känner man sig säker?Hur säker du känner dig beror på hur du själv är som person. Om du sköter dig själv och inte går o blandar dej i massa knarkaffärer o skit så kan du nog känna dej ganska säker. Har aldrig känt mej otrygg på någon anstalt. Men jag är en ganska relaxed person.

Är majoriteten knäppa? (Alla blev ju tagna)Majoriteten är inte knäppa. Utan för de mesta helt vanliga människor som hamnat lite snett.

Finns det riktigt smarta människor där?Klart det finns riktigt smarta människor där. Jag satt ju där.

Hur är frivillig isolering, antar att man inte sitter i ett murkt rum 24/7, har man tv, böcker, får man gå ut?Frivillig isolering dvs p18 ser ut som din vanliga cell. bara att det är på en speciell avd. Du får ha TV, böcker etc. Eller jag antar det iaf, aldrig suttit på p18. bara på.. ehh... vafan heter de nu.. p20? När anstalten isolerar dej.. var ett tag sen jag satt.

Vet alla vad alla har gjort?Alla vet vad alla gjort... Det är väl den första frågan man får som ny på¨avd va man sitter för o hur lång tid man har. Sen om det som personen sagt stämmer vet man ju inte alltid.

Hur är det när man först kommer in, blir man en outsider som måste jobba för att komma in i kretsarna eller är alla vänliga och snackar med en?Ja självklart tar det lite tid innan du kommer in i gänget som ny på avd. Men så är det ju på alla arbetsplatser eller andra ställen.
- skjutsnuten

Får man ha en dator/bärbar, utan internet alltså? Då kan det inte vara svårt att smuggla in något internt trådlöst 3G. Hur dumt det än låter så är en av sakerna jag skulle sakna mest internet, att bara browsa youtube, läsa random saker, hitta vilken information jag undrar över direkt.
Angående dator så beror detta också på var du sitter. Om du sitter på t.ex. kumla eller liknande anstalter så får du ha en dator endast om dina studier kräver det. Och då har anstalten laptops som du får låna för det syftet. Andra anstalter med mindre säkerhetsklass kan du få ta in egen. Sen går alla såna här regler upp o ner. Det var mycket bättre på anstalterna mellan 2000-2005 t.ex. Men tack vare rymmingarna 2004 så försämrades mycket på anstalterna för dom införde hårdare säkerhetsregler.
Och det är inte så enkelt som att bara smuggla in en mob internet abb för anstalterna brukar scanna efter aktiva mobiler inne på sina områden. Hur ofta dom gör detta är beroende på säkerhetsklass.
På kumla så åkte en kille med mobil dit relativt snabbt. Det vanliga var att folk låg på golvet eller stod på skrivbordet ända uppe vid taket o prata för att pejlningsutrustning förhoppningsvis skulle gå till fel våning. Då fick dom lite förvarning.

Hur ofta söker dom igenom ens rum? Gör dom det utan anledningar, t.ex bara en random sökning för vapen/droger? Återigen en sak som skiljer sig åt. På kumla t.ex. gör dom riktigt stora sweeps av hela avdelning då alla blir visiterade och får lämna avd medan dom undersöker kanske 1-2 ggr i mån. Medans dom på t.ex. halmstad bara gör rumsvisitationer vid misstanke.

Angående kanalerna, är det typ 1an-6an och inget mer eller får man t.ex Eurosport, MTV och sånt? 1-6an duger väl ändå, finns ju hur många bra serier som helst, Family Guy, How I met your Mother, 2½ men, filmer och viktig sport.

kanalerna är väl typ 1-6,mtv,discovery.. typ vanliga kabelkanalerna som du hart hemma i ett bas abb. Sen så vissa anstalter har att dom visar videofilm på fre-lör på sån interntv.

Kan du ge något exempel på maten? Gissar på att den är väldigt lik matten man fick i skolan? Ibland rätt så god fast ibland fick man någon äcklig vatten soppa för att dom var tvungna att spara pengar
Får man någonsin hamburgare, pizza, kebab?
Asså maten är skitsvår att svara på. Men i värsta fall så är den som skolmaten. I bästa fall så är den precis som du själv väljer att laga den hemma. Som t.ex. på kumla behandling där vid hade självhushåll så åt vi RIKTIGT bra. Pizza, hamburgare,kebab,fläskfile me klyftpotatis etc etc Kommer du bara till rätt ställe är maten ditt minsta bekymmer. Men du ska se till att hamna på nåt ställe med självhushållning. Ska du sitta på hög säkerhetsklassning kan jag rekommendera kumla behandlingsavd., ska du sitta på en lägre så Halmstads behandlingsavd.

 Får man kolla tv på natten? Tänkte typ runka till Paradise hotel som går runt midnatt.

ja du får kolla på tv hur länge du vill.
- skjutsnuten

Ni som har suttit länge, hur har ni klarat er på det sexuella planet? Har ni fått tennisarmbåge? Tryckt på en vårdare eller "umgåtts" med varandra?
Tennisarmbåge borde vara en ganska vanlig skada iofs, men många har regelbundna besök av en eller olika kvinnor. Att trycka vårdare är nog ganska ovanligt av flera anledningar, för det första är de nog inte så villiga rent generellt och för det andra har jag träffat ganska få där jag skulle vara villig. Du förstår nog själv. Antingen är de korkade eller bara rent av fula, ungefär som de flesta på utsidan. Men visst märkte jag efter ett halvår med restriktioner i häktet hur vissa kvinnoplitar hade blivit snyggare och snyggare Men tack och lov släppte restriktionerna så jag fick träffa frugan och plitarna blev lika motbjudande som de egentligen var.
Och att umgås med varandra tror jag är extremt ovanligt, nästintill icke förekommande. Dels är klimatet inte politiskt korrekt vad gäller homosexualitet och för det andra, även om en bög sitter inne så vill han väl inte ligga med nån tjackis eller horsare... Jag har förresten träffat en öppet homosexuell på insidan. Han klarade det för att han hade hög integritet och varken fjollade sig eller gick på för hårt på fel kille med homoanspelningarna. Kanske berodde det också på att han fick lite "beskydd" av rätt folk på huset så ingen hade vågat göra nåt ändå.
- bigbadbob

Hur har ni tänkt och känt när ni kommit ut? Flera verkar ju åka in och ut i omgångar så jag undrar varför ni/de gör saker som gör att man riskerar att åka in igen?När man kommer ut så tar det lite tid att återställa sig tycker jag. Trots att man är sig själv på insidan visar man gärna inte svagheter. För mig tar det ett bra tag innan jag kan vistas länge med många okända människor runt mig och slutar reta mig på folk som glor.

Pratas det om att man ångrar sina brott och vill börja om när man kommit ut på anstalterna eller är det mer "nästa rån ska jag sätta eld på bilen istället"? Ja ni fattar..
Ofta pratas det brott på fängelserna, nästan enbart. Brott och andra anstalter. Vilka som kommer och vilka som går. Även om man såklart får en massa tid att tänka på vad man gjorde fel och varför man åkte fast så tror jag inte det är många som ångrar sig, utan ögonen öppnas för nya brott och idéer, andra sätt att tjäna pengar. Många människor ser kåken som den viktigaste kontaktnätsbyggaren, vilket stämmer.

Hur anser ni att anstalterna och hela rättssystemet ska vara för att minska brottsligheten i Sverige? Ska anstalterna vara hårdare (sämre mat, hårade klimat osv..) eller mera hotell/förvaring?
Som förbrytare vill jag såklart att anstalterna ska ha 5-stjärnig service m.m, men för att vara ärlig så kunde de gott vara lite hårdare för att vara avskräckande. Men den påkomne våldtäktsmannen på en normal anstalt (dvs. inte på en sexualbrottlingskåk) skulle väl inte hålla med mig. Det beror på hur mycket man trivs runt kriminella och i sådan miljö.

Vad skulle ni säga till de som har i tankarna att begå brott? Värt risken att man kanske åker in?
De flesta planerar väl inte in fängelse när de ska begå ett brott men räknar man med risken så ska ju såklart pengarna ge en rejäl årslön. För mig är det inte värt det under 1.5 - 2 miljoner/år. Sedan beror det väl också på om du har familj eller andra problem på utsidan, det ger ju dubbel volta.
- Subuu

Hur går det till när anhöriga vill besöka?
besök 1-2h. normalt sett. besöksrum lika stora som cellerna me soffa 2 stolar o bord. me toa etc.
du får utföra dina kärleksakter i soffan
- sx-pojken

Jag har förstått att man är tvungen att följa vissa givna rutiner men vad skulle hända om en fånge totalvägrade att gå upp ur sängen dvs bli ett kolli/matvägra? Vad skulle den värsta konsekversen kunna vara för ett sådant beteende?
Ursäkta en kanske naiv fråga men har alltid undrat. Vad kan en vakt göra åt saken egentligen dom kan väl knappast mosa på med batongen eller dyligt?
Förflytta dig till en annan anstalt där det inte är arbetsplikt, då kan du ligga och glo hela dagarna...
Kan även lägga på dagar på din villkorliga frigivning har jag bestämt för mig. Alltså så att du får sitta mer än de 2/3 man sitter av egentligen.
EDIT: Är det ont om platser på den första anstalten du sitter på så kan det bli isolering fram till din förflyttning också.
- Centon
Vård på fängelset?
Jag ställde också en fråga i tråden, om kriminalvården gav någon vård till de som satt inne. Jag fick det svar jag förväntade mig, om än bara av en skribent:
Det finns vissa program man kan gå men de går ut på att fylla statistik.
I praktiken handlar det om att man typ 40 minuter i veckan sitter och snackar lite skit under några veckor. Typ tänk på att det du gör får konsekvenser och om du blir arg så slå ingen. I de flesta fall hittar man nån gemensam nämnare med han/hon som har programmet och spenderar tiden med att snacka om nåt helt annat.
En gång har jag gått ett program och vi satt och snackade avelsgenetik en timme i veckan i 9 veckor.

Senaste voltan sket jag i det där. Men jag såg ju ändå vad de andra gjorde. De flesta går nåt program för att det ser bra ut i pappren men de är totalt värdelösa. Sitter du i ett år så kanske du går 15 timmar på nån sån där meningslöshet, totalt.
Om alls, gick noll timmar förra gången. Det är som sagt ändå bara rent skit för att kv och staten ska kunna peka på att de inte bara förvarar.
- Puffarn
Några särskilda anstalter
Det kom upp några berättelser om några speciella fängelser, tänkte det kunde vara intressant att ta upp de också. Storboda:
Storboda är en pundaranstalt, kort sagt. Mycket droger, stök och oordning i största allmänhet. Har hört om pundare som stått och steriliserat sina kanyler i avdelningens matlagningskastruller och liknande.
- LL--TT
Beateberg:
Kanonanstalt, jag har själv suttit där. Bastu, bollhall, gym, biljard, fotbollsplan, bibliotek och pentryn på varje avdelning. Skolan är också riktigt bra om du vill passa på att plugga medan du är där. PM:a gärna om du undrar något mer, jag känner folk som sitter där nu så jag har ganska aktuell info om läget.
- LL--TT
Brinkeberg:
Jag satt på Brinkeberg under 11 månader utav min volta.
Riktig jävla pissanstalt, klientelet varierar kraftigt som på alla andra anstalter.
Ibland sitter det mycket idioter där, ibland är det ett mindre antal idioter.
Vissa i personalen var helt skadade också, jag vet inte om du ska sitta på Normal A, Normal B eller behandlingsavdelningen men det finns en och annan anställd som inte ska jobba med folk, särskilt en viss person som var lärare där först och sen blev samordnare.
Vi lyckades få honom flyttad från vår avdelning när vi krävde att få ett möte med chefen för KVA brinkeberg och KVA östragård då han motjobbade de intagna.
- datorhell
Sammanfattande erfarenheter
Inlägget har växt lite långt nu, så här kommer en beskrivning av det negativa med att sitta inlåst och några länkar till andras berättelser.
Livstidsfånge i livet, eller i fängelset?
hehe, vet inte riktigt vart jag skall börja.

Det beror kanske på hur missnöjd man är med livet, så illa kan inte livet vara att du hellre ligger inne i fängelset o läser. Dock kan jag säga direkt, att livet i svenska fängelser är inte så farligt, visst det e tråkigt från och till. Men det är inte världens undergång, det som dock gör att det inte är värt det. Är det du nämner "friheten" att bara ha friheten att välja vad du vill/inte vill göra. Vill jag äta pannkakor idag gör jag det, vill jag gå ut med min hund gör jag det. Visst har livet sina tunga stunder och begränsningar (tid, ork, pengar.m..m.m) men det ÄR värt det, det kan jag lova. Du kanske tycker det är jobbigt o så, o fängelset lockar,,du har inga krav på dig. Men tänkt dig du hamnar på en avdelning med 18 st nergånga knarkare, som bajsar utanför toaletten, eller i duschen. Folk som luktar skit o aldrig duschar, vakter som e skitdryga, o säger du ens något hotfullt åt dom, hamnar du på isol utan tv,böcker,säng m.m. Du ligger på en plastad skumgummi madrass så du inte ska kunna hänga dig. Där ligger du i ett par v innan dom beslutar vad dom ska göra med dig. O under tiden vet du att livet rasar förbi. Och alla du känner fortsätter sina liv utan dig som medverkar.
- Archer-R
Sammanfattande erfarenheter (I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII: Utländsk jämförelse, IX: Häktet, X: Ungdomsanstalt, XI: Häktet, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII, IXX, XX: Fotboja).

Ett flertal andra har gått igenom den här tråden, men jag märkte bara av en till som skrev ned dennes syn på vad som skrivits där.

(Kolla även in mitt inlägg Våra fängelser, som tar upp en massa nyhetsartiklar kritiska till fängelserna i landet.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar